Zavahri az al-Dzsazírán fogadott bosszút Zarkávi megöléséért

2006.06.23. 23:11

Bosszút esküdött Abu Muszab az-Zarkávi haláláért a katari székhelyű al-Dzsazíra televízión keresztül pénteken Ajmán az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második számú vezetője. Zarkávi, az al-Kaida iraki szárnyának vezére június 7-én a Bagdadtól északra lévő Baakúba közelében, egy amerikai légicsapásban vesztette életét.

A videofelvételen a fehér ruhában öltözött, fekete turbánt viselő Zavahri, bal válla fölött Zarkávi mosolygós fényképével, a mártírok hercegének nevezte az al-Kaida iraki szárnyának néhai vezetőjét, aki katona és hős is volt.

Zavahri a feltételezések szerint a pakisztáni-afgán határvidéken lévő hegyekben bujkál. Az Egyesült Államoknak azt üzente, hogy nem egyénekkel, hanem az egész iszlám világgal kell szembenéznie. "Amerika mindaddig nem is álmodhat a biztonságról, amíg a biztonság nem válik valóra Palesztinában és az iszlám világ más országaiban" - fogalmazott a terroristavezér. George Bush amerikai elnöknek címzett szavai szerint "senkit sem ölhetsz meg úgy valakit, hogy mi nem bosszulnánk meg halálát."

Zavahri éles szavakkal illette Núri al-Máliki iraki kormányfőt és Zalmay Khalilzadot, az Egyesült Államok afganisztáni születésű bagdadi nagykövetét. Ők ketten közölték a világgal Zarkávi halálhírét. Málikit azért, mert "árúba bocsátotta az iszlám nevet a hatalom megszerzéséért." Khalilzadot pedig "hitehagyott muzulmánnak" nevezte Zavahri.

KAPCSOLÓDÓ CIKK