Az afgán és amerikai vezetésű koalíció legalább 82 tálib lázadót ölt meg az elmúlt három napban a dél-afganisztáni hadművelet során. A harcok a Kandahár és Uruzgan melletti Hilmend és Zabul tartományokban folytak.

Legalább 82 tálib lázadót öltek meg az afgán és az amerikai vezetésű koalíciós erők az elmúlt három napban dél-afganisztáni offenzívájuk során. A koalíció szombati közleménye szerint Uruzgan tartományban ötórás tűzharcot vívtak a lázadókkal, és több mint 40 fegyverest megöltek. Kandahár tartományban három órás összecsapás zajlott le, amelyben 25 iszlám szélsőségest öltek meg. Közülük többen elmenekültek úgy, hogy élő pajzsként magukkal hurcoltak civileket.
   
Egy másik közlemény arról számolt be, hogy 17 lázadót öltek meg szerdán Uruzgan tartomány fővárosa, Tirin Kot mellett, és egy bunkerüket is lerombolták, ahonnan korábban nehéz fegyverekkel támadtak.
   
A dél-afganisztáni hadműveletben több mint tízezer afgán, brit, kanadai és amerikai katona vesz részt. A harcok színhelye Kandahár és Uruzgan mellett Hilmend és Zabul tartományok. Az iszlám fundamentalista tálibok, akiknek hatalmát 2001-ben döntötte meg a koalíció, ezen a területen tömörülnek és befolyásuk növekvőben van az afgán lakosság körében.