Szombaton lemondott a vietnami állam három legmagasabb rangú vezetője, ahogy ez április óta várható volt. Az új miniszterelnök, államfő és nemzetgyűléselnök személyéről legkésőbb hétfőn szavaznak.

Phan Van Khai vietnami miniszterelnök, Tran Duc Luong államfő és Nguyen Van An, a nemzetgyűlés elnöke szombaton átadták a képviselőknek  lemondó levelüket. Az új tisztségviselőkről várhatóan a nap folyamán, de legkésőbb hétfőn szavaznak, majd a jövő héten az országot 1975 óta irányító Vietnami Kommunista Párt javaslatára beiktatják hivatalukba.
   
Mindhármuk lemondása várható volt április óta, amióta lemondtak a VKP központi bizottsági tagságukról. Szinte bizonyosra vehető, hogy az új kormányfő az 56 éves Nguyen Tan Dung lesz, aki 1991 óta tölti be a miniszterelnök-helyettesi posztot, az államfőnek a déli reformer a 63 esztendős Nguyen Minh Trietet jelölik, ugyanakkor a nemzetgyűlés elnöki székének várományosa Nguyen Phu Trong, Hanoi konzervatív hírében álló pártvezetője.
   
A vietnami törvényhozás a jövő hét dönt az új kormány összetételéről is, és változás várható a legfontosabb tárcák, a pénzügy, a külügy, a belügy, valamint a kulturális, a védelmi, az egészségügyi és a tájékoztatási minisztérium élén. Így a vietnami rendszer két hónap alatt véghezviszi a reformokhoz szükségesnek ítélt személyi változásokat, néhány hónappal az Ázsiai-Csendes óceáni Gazdasági Fórum megrendezése előtt, amelyen a tervek szerint George Bush amerikai elnök is részt vesz. Ugyanakkor áprilisban a VKP megerősítette tisztségében első emberét, Nong Duc Manh főtitkárt.