A ház és a kutya az első spanyol melegválás tétje

2006.06.26. 15:26

Hamarosan lezárul Spanyolországban az a válóper, amelynek során - az országban először - egy meleg pár házasságát bontják fel. A tavaly összeházasodott, de több mint tíz éve együtt élő pár egyik tagja azért kezdeményezte a válást, mert társa a "háztartásbeli feleség" szerepére kárhoztatta őt

Végéhez közeledik az első meleg-válóper Spanyolországban, ahol alig egy éve tette lehetővé a törvény az azonos neműek házasságát - közölte az ibériai ország meleg és leszbikus párjainak érdekeit képviselő szervezet. A két meleg férfi - akik 1993 óta élnek együtt - tavaly októberben kelt egybe egy Madrid melletti kisvárosban.

A válás oka, hogy egyikük szerint párja a "háztartásbeli feleség" szerepére kárhoztatta őt, amiért kénytelen volt feladni hivatását, és csak egyikük jövedelméből tartották fenn életszínvonalukat. A felperes igényt tart a közös otthon haszonélvezeti jogára, valamint a közös kutyára, ezenfelül pedig még havi 7 ezer euró életjáradékot is követel.

Spanyolországban tavaly nyár óta kelhetnek hivatalosan is egybe a meleg párok. A parlament június végén fogadta el az ezt lehetővé tevő törvényt. A szabályozás az egybekelésen kívül azt is engedélyezi, hogy gyermeket fogadjanak örökbe a homoszexuális párok. A törvény életbe lépése óta 1300 azonos nemű pár kötött házasságot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK