Megölték Irakban az orosz túszokat

2006.06.26. 18:53

Az orosz külügyminisztérium megerősítette hétfőn, hogy megölték az Irakban elrabolt orosz diplomatákat. A bagdadi orosz nagykövetség négy munkatársát június 3-án rabolták el fegyveresek Bagdadban, a lövöldözésben egy orosz biztonsági őr, Vitalij Tyitov halálos sebesüléseket szenvedett. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz közel álló iraki csoport, a Mudzsáhidok Konzultatív Tanácsa (Mudzsáhedin Súra Tanács) vállalta magára az emberrablást és a túszok megölését.

Az orosz külügyminisztérium közleményben jelentette be, hogy a túszok kiszabadítására tett erőfeszítések ellenére Fjodor Zajcevet, a nagykövetség harmadtitkárát, Rinat Agliulint, Anatolij Szmirnovot és Oleg Fedoszejevet minden kétséget kizáróan meggyilkolták fogvatartóik. Moszkva követeli az iraki vezetéstől és a többnemzetiségű koalíciós erők parancsnokságától, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést az emberrablás minden egyes felelősének és résztvevőjének felkutatásáráért és felelősségre vonásáért.

"Bármilyen jelszavakkal és vallási indokokra való utalásokkal is takarózzanak a terroristák, ezek nem emberek, nincs becsületük, nincs lelkiismeretük és nincs hitük" - mutatott rá az orosz külügyi tárca, amely szerint el kell ismerni, hogy Irak a terroristák hadszínterévé vált, és a terroristáktól nemcsak a külföldi képviseletek, hanem elsősorban az egyszerű iraki emberek szenvednek. Az újabb tragédiák elkerülésének, valamint a biztonság és a stabilitás újbóli megteremtésének érdekében létre kell hozni a nemzeti egyetértést és egységet Irakban, és szükség van arra is, hogy az iraki politikai folyamatot valódi kollektív nemzetközi támogatás övezze.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfő délelőtt még azt mondta, nem teljesen bizonyosak abban, hogy a Bagdadban elrabolt diplomatákat kivégezték, és szakértők vizsgálják a terroristák által az internetre feltett videofelvételt és fényképeket. A június 13-i dátumot viselő videofelvételen a négy túszt külön-külön mutatták meg, még életben voltak és beszéltek, majd utána három túsz holtteste volt látható.

Az emberrablók a négy orosz diplomatáért cserébe azt követelték, hogy Oroszország vonuljon ki Csecsenföldről és engedje el a muzulmán foglyokat. Erre először 48 órás határidőt szabtak Moszkvának, majd ennek lejárta után a múlt héten bejelentették, hogy döntést hoztak a túszok megöléséről. "Isten ítéletét végrehajtották az orosz diplomatákon... bosszúból az orosz kormányhoz hűtlen fivéreink és nővéreink megkínzásért, megöléséért és száműzetéséért" - áll a súratanács közleményében.

Leonyid Szluckij, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése orosz delegációjának helyettes vezetője közölte, hogy Moszkva "megfelelő válaszlépéseket tesz", ha diplomatáit valóban megölték. Hozzátette, ezek az akciók közvetlenül a terroristák ellen fognak irányulni.

Oroszország hevesen ellenezte az Irak ellen indított amerikai vezetésű katonai beavatkozást, és folyamatosan elhatárolódott Washingtontól Irak ügyében. Korábban négy orosz állampolgár vesztette életét Irakban, még 2004-ben egy rajtaütésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK