Szeméthalommá züllött Marseille

2006.06.26. 18:18

Ellepte a szemét Marseille-t. A francia városban egy hete sztrájkolnak a szemetesek a várható leépítések miatt.

Kritikussá vált Marseille egészségügyi helyzete, mivel hétfőre több mint kétezer tonna szemét gyűlt fel az utcákon a szemetesautók sofőrjeinek sztrájkja miatt. Hetedik napja nem ürítik a kukákat Franciaország egyik legnagyobb városában a szemetesek, akik napidíjért dolgozó kollégáik állományba vétele és munkaidejük megreformálása előtt "valódi tárgyalásokat" követelnek. A városvezetés a szemetesek előzetes megkérdezése nélkül kívánja megszüntetni a vasárnapi szemétgyűjtést, ami elbocsátásokhoz vezethetne. A kukások valamennyi szakszervezete csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.

Vasárnap délután kisebb tűz ütött ki Marseille piacterén, amely az elmúlt napokban szabályos szemétteleppé alakult. Az elviselhetetlen szag mellett a környéket megszállták a patkányok is. A 30 fokos hőségben egészségügyi problémával fenyeget a tengerparti város utcáin és öblében felgyülemlett szemét. A városlakók előszeretettel öntik a kukák tartalmát az utcák közepére, azt remélve, hogy így a városi szervek kénytelenek lesznek a szemetesek helyett összeszedetni azt. A legforgalmasabb környékeken a polgármesteri hivatal 17 tízköbméteres szeméttárolóval és két kamionnal próbál a helyzeten enyhíteni.

A hulladékkal teli utcákban a hajléktalanok száma is meggyarapodott, a kereskedők pedig már jelentős forgalomkiesésre panaszkodnak. Marseille lakói 2003-ban már megtapasztalhattak egy kukássztrájkot, ami akkor öt hétig tartott.

KAPCSOLÓDÓ CIKK