Egy kurd szervezet állítása szerint nem gázrobbanás, hanem szándékos robbantás történt egy török üdülőhelyen vasárnap. A hatóságok továbbra is azt állítják, hogy gázrobbanás történt. Az esetnek egy magyar halottja is volt.

Egy kurd szervezet szerint nem véletlen robbanás, hanem szándékos robbantás okozta a törökországi Manavgatban vasárnap történt tragédiát. Az állítólagos merénylet elkövetőjeként kedden, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szervezet jelentkezett.

Ezzel egy időben a török Vatan napilap azt írta, hogy a biztonsági kamerák rögzítették, amint három terrorista - köztük egy nő - húsz perccel a robbanás előtt elhelyezett egy pokolgépet a merénylet helyszínén. A tragédiában három külföldi - közöttük egy magyar - és egy török állampolgár vesztette életét. A hatóságok továbbra is azt állítják, hogy gázrobbanás történt.

Jól vannak a magyar sérültek

Torma Tamás ankarai magyar konzul szerint a körülményekhez képest jól van az a két magyar, aki a robbanásban sérült meg. A helyszínen tartózkodó diplomata szerint a megműtött 15 éves lány napokon belül elhagyhatja a kórházat, és orvosi szempontból nem okoz majd számára gondot a hazautazás. A másik sérültet, egy fiatalembert már korábban elengdték az orvosok, neki nagyon könnyű, horzsolásszerű sérülést okoztak az elrepülő fémdarabok. A konzul szerint szinte biztosan nincs más magyar sebesültje, érintettje az esetnek.

A Külügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint egy 42 éves Hajdú-Bihar megyei férfi a magyar áldozata a törökországi Antalyától 100 kilométerre lévő manavgati vízesésnél történt robbanásnak. Rajta kívül még három magyar sérültről tud a Külügy: egy 15 éves lány a nyakán sérült meg súlyosan - őt már megműtötték (egy fémszilánkot vettek ki a nyakából), állapota stabil, és akár pár napon belül elhagyhatja a kórházat -, illetve egy 27 és egy 46 éves férfi is megsérült.

A magyar áldozatok mind turisták, a Külügyminisztériumnak ugyanakkor arról nincs tudomása, hogy bárki is kezdeményezte volna idő előtti hazautazását a jelenleg kint nyaralók közül. A minisztérium szerint azt továbbra sem tudni, hogy robbanás vagy robbantás történt. A vasárnapi detonáció összesen négy halálos áldozatot követelt, 25-en megsebesültek.

Korábban előfordult már, hogy merénylet sebesített meg magyarokat Törökországban. 1993-ban az isztambuli Tanim Hotel előtt parkoló Volán autóbusz mögött másfél méterrel pokolgép robbant. Az autóbuszba éppen beszálló magyar turisták közül könnyebb lábsérülést szenvedett a busz két vezetője és egy utas.

MTI/[origo]