Az izraeli hadsereg lezárta a Gázai övezetbe vezető utakat, még humanitárius segélyeket, gyógyszer-szállítmányokat sem enged a területre azután, hogy egy szélsőséges palesztin szervezet elrabolt és fogva tart egy izraeli katonát. A terület határán izraeli csapatösszevonás kezdődött, a sajtóhírek készülő támadásról írnak. A palesztin kormánypárt, a radikális Hamász fájdalmas válaszcsapást helyezett kilátásba.

Két nappal egy izraeli katona palesztin fegyveresek általi elrablása után az izraeli hadsereg több tucat páncélossal vonult fel kedden a Gázai övezet határán. Az izraeli alakulatok a Nahal Oz kibuc közelében, néhány száz méternyire a palesztin területtől vertek ideiglenes tábort a reggeli órákban - jelentették a helyszínről külföldi tudósítók. Mint Ámosz Gilad tartalékos tábornok, az izraeli védelmi minisztérium magas rangú tisztségviselője közölte a közszolgálati rádióban, Izrael elhatározta, hogy a politikai mellett katonai nyomást is gyakorol a palesztinokra az elrabolt izraeli katona kiszabadulása érdekében.

Két páncélos zászlóalj és két gyalogos ezred áll készen egy gázai övezeti akcióra - jelentette az izraeli hadsereg rádiója. Egyes jelentések szerint a hadsereg főparancsnoksága csak azért nem adta még ki a parancsot a behatolásra, mert épp elemzi, hogy a katonai akció nem sodorja-e közvetlen veszélybe az elrabolt izraeli katona életét. Az izraeli televízió katonai ügyekben illetékes tudósítója ellenben úgy értesült, hogy további erőket akarnak összevonni a Gázai övezet határán a támadás megindítása előtt. Tudósítása szerint ez még egy-két napot igénybe vehet.

A Jediót Ahronót napilap jelentése szerint Izrael korlátozni akarja a Gázai övezet áram- és vízellátását, élelmiszerrel és üzemanyaggal való ellátását. A hadsereg egy szóvivője tagadta, hogy az áramellátás korlátozására készülnek, a többi feltevést azonban nem vitatta. Az izraeli hadsereg teljesen lezárta a Gázai övezetből kivezető utakat. Senkivel sem tesznek kivételt, humanitárius megfontolásból sem, még gyógyszerek beszállítását sem engedik meg. A szóvivő közölte, hogy ez az állapot már az izraeli katona vasárnapi elrablása óta fennáll.

A Gázai övezet északi részén palesztinok földet hordanak az utakra, és szögesdrótot feszítenek ki, hogy megnehezítsék az esetleg támadó izraeli alakulatok mozgását. A kormányon lévő radikális palesztin szervezet, a Hamász fegyveres szárnyának szóvivője "fájdalmas válaszcsapással" fenyegette meg Izraelt arra az esetre, ha megindul a támadás a Gázai övezet ellen. Az izraeli hadsereg tagadta kedden azt a palesztin közlést, amely egy újabb izraeli elrablásáról szólt. Egy katonai szóvivő szerint egyetlen izraeli család sem tett bejelentést hétfő este óta valamely tagjának eltűnéséről, és a titkosszolgálatnak sincs értesülése az állítólagos újabb emberrablásról.