Letartóztattak egy iszlámra áttért fiatal román férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy pokolgépes merényletet akart elkövetni Temesváron, tiltakozásul amiatt, hogy Románia az Egyesült Államok szövetségeseként részt vesz az iraki és az afganisztáni hadműveletekben - jelentették be a román hatóságok kedden. Az ügyészség kérte a gyanúsított elmeállapotának vizsgálatát is.

A 30 éves Florin Lesch, aki 2002-ben Boszniában áttért az iszlám hitre, saját autóját akarta felrobbantani a nyugat-romániai Temesvár egyik terén. A rendőrök hétfőn Temesvártól 30 kilométerre keletre állították meg, amikor a város felé tartott. Autójában két gázpalackot és egy detonátort találtak.

Marius Bercaru, a román hírszerző szolgálat (SRI) szóvivője azt mondta, hogy nem tréfáról van szó, hiszen a robbanószerkezet kezdetleges volt ugyan, de működőképes. Közölte, hogy a gyanúsított valószínűleg 2002-től részt vett "vallási előkészítő táborokban", amelyekben a szélsőséges Muzulmán Testvériség vezetői is megjelentek. Az SRI 2004 augusztusa óta tartotta megfigyelés alatt a férfit terrorista szervezetekkel való kapcsolatok gyanúja miatt.

Lesch állítólag Nyugat- és Izrael-ellenes üzeneteket tett fel az internetre, és ezekben vallási háborúra szólított fel. Emellett azzal fenyegetőzött, hogy megtámadja a Romániában létrehozandó amerikai támaszpontokat. "Beszédjét átitatta a gyűlölet Románia iraki szerepvállalása, valamint az amerikai támaszpontok létrehozása iránt" - mondta Bercaru a sajtónak.

A temesvári bíróság 29 napra előzetes letartóztatásba helyezte a terrorizmussal gyanúsított Lescht. Ha a vád beigazolódik, akár 15 év börtönbüntetést is kaphat. Az ügyészség szerint Lesch magányos tettes lehetett, egyedül szervezte a meghiúsított merényletet. Az ügyészség kérte a gyanúsított elmeorvosi vizsgálatát is.