Ho Si Minh-város reformernek tekintett párttitkárát választották meg Vietnam új államfőjének. A 63 éves Nguyen Minh Triet, a múlt héten lemondott Tran Duc Luongot váltja át az ország második emberének posztján.

A várakozásoknak megfelelően a 63 esztendős dél-vietnami származású Nguyen Minh Trietet, Ho Si Minh-város reformernek tekintett pártfőtitkárát választotta meg a vietnami parlament kedden az ország új államfőjének. Elődje, Tran Duc Luong a múlt hét végén mondott le.

Triet, aki az egyetlen jelölt volt az államfői tisztségre, a szavazatok 94,12 százalékával lett Vietnam új elnöke, az ország második embere. A politikus a külföld felé nyitott ember hírében áll, gazdasági reformer, aki sokáig irányította a dél-vietnami Binh Duong tartományt, amely a legtöbb külföldi befektetőt vonzza az egykori Saigon, a mai Ho Si Minh-város után.

Az új államfő a várakozásoknak megfelelően Nguyen Tan Dungot jelölte miniszterelnöknek, aki 1991 óta tölti be a miniszterelnök-helyettesi tisztséget. Az ő megválasztása is biztosra vehető. Vietnamban ezen a héten valóságos nemzedékváltás megy végbe a hatalom csúcsain, melynek célja a gazdasági reformok és az ország nemzetközi integrációjának felgyorsítása.