Ehud Olmert izraeli miniszterelnök bejelentette: Izrael a szélsőséges eszközöktől sem riad vissza, hogy kiszabadítsa elrabolt katonáját. Izraeli páncélosok vonultak be a Gázai övezet déli részébe, miután nem sikerült elérni a vasárnap palesztinok által elrabolt izraeli katona elengedését. Az izraeli csapatok Rafah körül vettek fel állásokat. A palesztinok barikádokat emelnek, túszok megölésével fenyegetőznek, egy Hamász-vezető pedig fegyveres ellenállása szólított fel.

Izrael szélsőséges eszközök alkalmazásától sem fog visszariadni, hogy kiszabadítsa a palesztin militánsok fogságába esett izraeli katonát - jelentette ki szerdán Ehud Olmert izraeli miniszterelnök azt követően, hogy az izraeli hadsereg behatolt a Gázai övezetbe. "Nem fogunk habozni a szélsőséges eszközök alkalmazásától annak érdekében, hogy Gilad Salit tizedest visszavigyük családjához" - mondta.

"Az éjszaka megkezdett összes katonai hadművelet folytatódni fog a következő napokban" - tette hozzá. Megerősítette ugyanakkor, hogy Izraelnek nem áll szándékában a Gázai övezet visszafoglalása. "Nem akarunk ott maradni. Egyetlen célunk van, hogy hazavigyük Giladot" - hangsúlyozta a kormányfő.

Mahmúd Abbász palesztin elnök elítélte a Gázai övezet ellen indított izraeli katonai akciót, a palesztin népet sújtó kollektív büntetésnek nevezte a hadműveleteket. Abbász szerint a gázai beavatkozás kimeríti az agresszió fogalmát.

A tankok Gázában vannak

Izrael szerda délután nyomatékot is adott Olmert bejelentésének. Izrael légicsapást mért a palesztin területeken kormányzó Hamász radikális szervezet egyik kiképzőtáborára szerdán délután a Gázai övezet déli részén - közölték szemtanúk. A légicsapás helyszínéről ellentmondó értesülések érkeztek. Egyes források szerint a katonai kiképzőtábor egy volt zsidó telepen, Moragon, más források szerint Rafah városában működött. A szemtanúk hozzátették, hogy a támadáskor a tábor üres volt. Biztonsági források úgy nyilatkoztak, hogy egy harci repülőgép legalább egy rakétát lőtt ki a táborra. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a hírt.

Izraeli harckocsik és páncélozott harcjárművek hatoltak be szerda hajnalban a Gázai övezet déli részébe, miután az izraeli légierő csapást mért három gázai hídra és a térséget árammal ellátó kapcsolóközpontra. Az izraeli páncélosok már napok óta készülődtek az övezet határán, miután a hét végén egy palesztin kommandó izraeli területen elrabolta Gilad Salitot, az izraeli hadsereg egyik tizedesét, akinek kiszabadítását nem sikerült elérniük a közvetítőknek.

A hajnali órákban a dél-gázai Rafah környékén automata fegyverek hangja hallatszott, míg Gáza szinte teljesen sötétségbe borult az áramelosztót ért légi csapás után. A BBC rafahi tudósítója szerint ugyanakkor az akció korlátozottnak tűnik, a Kerem Salom átkelőtől induló izraeli egységek a Rafah környéki mezőkön foglaltak el állásokat tankok ágyútüze fedezetében, de nem nyomultak be a településre. Egy szóvivő szerint a katonák nem ütköztek ellenállásba, és megfigyelőállásokat alakítanak ki.

Az izraeli hadsereg vezetése szerint Ehud Olmert miniszterelnök támogatja a "korlátozott hadműveleteket", amelyek a "terrorista infrastruktúrát" célozzák. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy az egyik híd elleni támadás célja az volt, hogy megakadályozzák a szélsőségeseket, hogy elszállítsák a túszul ejtett katonát. Egy, a BBC-nek nyilaktozó katonai vezető szerint a hadművelet célja kizárólag az elrabolt tizedes kiszabadítása.

Barikádokat emelnek a palesztinok

Eközben a palesztin fegyveresek barikádokat emelnek, leshelyeket és rejtekhelyeket alakítanak ki - írja a BBC News. A támadás hírére a Népi Ellenállási Bizottságok nevű szervezet pedig - amely az izraeli katonát elrabolta -, azzal fenyegetőzött, hogy kivégez egy fogságában lévő zsidó telepest, ha az izraeli haderő nem állítja le hadmozdulatait. Az izraeli hatóságok nem erősítették meg a telepes túszul ejtését.

A kormányzó Hamász egyik vezetője ellenállásra szólította fel a gázai palesztinokat. Nizár Rajan a helyi rádióadón keresztül arra buzdította a milicistákat, hogy vegyék fel a harcot az ellenséggel, amely "meghalni jött". "Ragadjátok meg fegyvereiteket és fejtsetek ki ellenállást" - mondta.

Ez az első alkalom, hogy az izraeli hadsereg visszatér a Gázai övezetbe, ahonnan tavaly vonult ki a telepesekkel együtt, 38 éves megszállás után. Megfigyelők szerint ugyanakkor a hadmozdulat csak a túsz kiszabadítását célzó diplomáciai erőfeszítések alátámasztását szolgálja, nem pedig helyettesíti azokat.