Magyarellenes koalíció alakult Szlovákiában

2006.06.28. 21:05

A nyíltan magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal és Valdimir Meciar pártjával léptek koalícióra a két héttel ezelőtti választáson győztes szlovák szociáldemokraták. Robert Fico ezzel a katasztrófakoalíció néven emlegetett kormányzati szövetséget hozta létre. Kérdés, hogy szélsőséges szövetségeseivel az oldalán Fico képes-e betartani ígéretét, hogy kormánya nem nyirbálja meg a nemzetiségek jogait, és európai politikát folytat.

Az előrehozott szlovákiai választáson 29,1 százalékkal győztes és 50 parlamenti mandátumot szerzett Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) nevű párt szerdán este bejelentette, hogy a nyíltam magyarellenes Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és Vladimir Meciar Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) nevű pártjával együtt alakít kormányt - jelentette be szerdán a Smer elnöke. Robert Fico, a Smer elnöke a tárcák elosztásáról is nyilatkozott.

Fico saját pártjának tizenegy, a magyarellenes magatartásáról elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjának három, a Meciar-féle LS-HZDS-nek két tárcát szán a kabinetjében. Sem tárcát, sem egyéb tisztséget nem kíván adni sem a belügyminiszteri posztra áhítozó Slotának, sem Meciarnak, akinek neve korábban a házelnöki poszt kapcsán merült fel. Igaz, Meciar kijelentette: nincsenek ilyen ambíciói, egyszerűen képviselő akar lenni, és új alkotmánytervezeten akar dolgozni.

Fico a sokakat meglepő bejelentés után azt ígérte: kormánya minden tekintetben Európa-párti politikát kíván folytatni, és nem akarják csorbítani a nemzetiségek jelenleg hatályos jogait. Fico szerint Pozsony a jövőben is maradéktalanul teljesíteni kívánja az európai uniós és NATO-tagságból, illetve a nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeit. Kérdés ugyanakkor képes lesz-e ezt az ígéretét betartani a szélsőségesen nacionalista és magyarellenes Jan Slotával, és a '90-es évek első felében az országot nemzetközi elszigeteltségbe taszító Vladimir Meciarral az oldalán.

A szerdai esti fejlemények nyomán gazdasági szakértők a szlovák korona jelentős gyengülését jósolják.

A magyar Külügyminisztérium visszafogott hangvételű közleményben kommentálta - de nem üdvözölte - az új szlovák kormánykoalíció megalakítását. A közlemény szerint "szoros figyelemmel" követik majd a kormányprogram kialakítását, és az új kabinetet "konkrét gyakorlata alapján" ítélik majd meg. A Külügy bízik benne, hogy Robert Fico kormányfő betartja szerdai ígéreteit, és kész az együttműködésre.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK