A fél Hamász-kormányt letartóztatták az izraeliek

2006.06.29. 11:40

Több tucat Hamász-politikust fogott el az izraeli haderő: legkevesebb hét minisztert és 20 képviselőt vettek őrizetbe, miközben a katonák benyomultak a Gázai övezetbe. A támadás azt követően indult, hogy egy radikális palesztin szervezet elrabolt egy izraeli katonát. Mahmúd Abbász palesztin elnök nemzetközi segítséget kért.

Izraeli katonák elfogták és őrizetbe vették a radikális palesztin Hamász-kormány több miniszterét és parlamenti képviselőjét, miközben folytatták a benyomulást a Gázai övezetbe. A szárazföldi haderő - amely már nem csak a térség déli, hanem északi körzeteibe is benyomult - azt követően indította meg támadását, hogy nem sikerült megállapodniuk egy 20 éves izraeli katona kiszabadításáról. Miután a katonát vasárnap a Népi Ellenállási Bizottságok elnevezésű radikális palesztin szervezet elrabolta, Ehud Olmert izraeli kormányfő kijelentette, hogy ha kell, "szélsőséges eszközöket" is bevetnek a kiszabadítása érdekében.

Több különböző városban legkevesebb hét minisztert és 20 képviselőt fogtak el palesztin tisztviselők szerint - írja a BBC online kiadása. Rámalláhban többek között Nájef ar-Radzsúbot, a vallási ügyek minisztériumának a vezetőjét is elfogták, akárcsak Mohamed al-Bargútit, a Hamász-kormány munkaügyi miniszterét. A szárazföldi támadás mellett az izraeli légierő is több gázai létesítményre mért csapást, de a helyi jelentések szerint senki sem sebesült meg.

Ahmed Bahar, a palesztin parlament alelnöke az elfogásokkal kapcsolatban kijelentette: Izrael "nyílt háborút" kezdett azzal a céllal, hogy megsemmisítse a palesztin kormányt. A felelősség az izraeli kormányt terheli ennek "a veszélyes agressziónak a következményeiért" - fűzte hozzá. A politikus egyben felszólította a "világot, az ENSZ-t, Európát, az arab országokat és az emberjogvédő szervezeteket", hogy avatkozzanak közbe. Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtökön szintén azonnali beavatkozásra szólította fel a nemzetközi közösséget.

A BBC online izraeli biztonsági forrásokra hivatkozva közölte, hogy Rámalláhban megtalálták annak a zsidó telepesnek a holttestét, akit a hét végén raboltak el palesztin aktivisták. A 18 éves Élijáhu Aserinek a Ciszjordánia északi részében található Itamar telepen veszett nyoma. A Népi Ellenállási Bizottságok szerdai sajtótájékoztatóján bemutatta a telepes személyazonosító adatait, és azzal fenyegetőzött: kivégzi a férfit, ha az izraeli haderő nem állítja le a szerda hajnalban kezdett gázai benyomulását.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK