Az amerikai kormány jogtalanul utalt katonai bíróság elé guantánamói rabokat - mondta ki csütörtökön az amerikai legfelsőbb bíróság. A testület szerint George W. Bush amerikai elnök túllépte hatáskörét. Az elmarasztaló határozat ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a tábort be is zárják.

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntése szerint George W. Bush amerikai elnök túllépte hatáskörét a guantánamói katonai támaszponton terrorista tevékenység gyanújával fogva tartott külföldi rabok háborús bűnök miatt indított perei kapcsán - írja a CNN. A BBC szerint a bíróság kimondta, hogy nincs joga az amerikai kormányzatnak katonai bíróság elé állítani a terrorista tevékenység vádjával fogva tartott embereket.

A bíróság kimondta azt is, hogy az amerikai kormány megsértette a hadifoglyokkal szembeni bánásmódot szabályozó genfi egyezményt. A döntés elmarasztaló jellege ellenére sem jelenti azt, hogy a tábort bezárják. Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője csak annyit mondott: a kormány akkor reagál, amikor olvasta a döntést.

A testület precedensdöntésével egyben jóváhagyta Oszama bin Laden al-Kaida-vezér sofőrjének Guantánamón végrehajtott eljárásával kapcsolatos kifogását. Szalim Ahmed Hamdan azt követeli, hogy civil bíróság előtt vonják felelősségre, ahol az ügyészek jogai korlátozottabbak.

A Kuba szigetén található amerikai katonai bázison az afganisztáni haműveletek megkezdése és a terrorizmus elleni háború meghirdetése után alakított ki börtöntelepet az amerikai kormányzat. Ide szállították azokat a foglyokat, akik az amerikai hadsereg és hírszerzés információi szerint a tálibok oldalán vettek részt az afganisztáni háborúban, később pedig ide kerültek azok, akiket terrorista tevékenységgel vádolt meg az amerikai kormány.

A rabok áprilisban nyilvánosságra hozott névsora szerint jelenleg 558 embert tartanak fogva Guantánamón összesen 39 országból. A fogolytáborral kapcsolatban több jogvédő szervezet felelemelte szavát, mert a rabok nagy többségét vádemelés és bizonyítékok nélkül tartják, tartották fogva évekig, többek esetében ráadásul bebizonyosodott az is: a szenvedéseiket okozó vádak alaptalanok.

A múlt szerdai bécsi EU-USA csúcstalálkozón Bush is kijelentette, szeretné bezárni a fogolytábort, de hozzátette azt is: a foglyok egy része hidegvérű gyilkos, akit nem lehet az utcára engedni, mert az mások életét veszélyeztetné, és bíróság elé kell állítani őket. Bushnál kevésbé finomkodott februárban a tábor kapcsán Donald Rumsfeld védelmi miniszter, a kabinet konzervatívjainak vezetője, aki szintén kijelentette, hogy a guantánamói börtöntelep marad.

Az ENSZ mellett az EU több tagországa is kifogásolja a fogolytábor működését, az Európai Parlament júniusi határozata szerint "aggasztóak" a guantánamói viszonyok. A terrorizmus ellen harc kapcsán - és ezzel áttételesen a fogolytáborral kapcsolatban - Sólyom László köztársasági elnök is megfogalmazta kritikáját Bushnak az amerikai elnök múlt heti budapesti látogatásán tartott személyes találkozójukon.

A táborral kapcsolatos legnagyobb felháborodást a sorozatosan napvilágot látó vallatási, fogvatartási botrányok keltik, melyek során megalázó helyzetbe hozzák, fizikai és mentális módszerekkel kínozzák a rabokat. Több visszásságot tártak fel az amerikai hadsereg belső vizsgálatai is.