Izrael az utóbbi napokban végrehajtott akcióival meg akarja dönteni a Hamász-kormányt, a palesztin miniszterelnök szerint. Izraeli katonák szerda hajnalban bevonultak a Gázai övezet déli részébe, harci gépeik csütörtökön számos palesztin célpontot támadtak. Őrizetbe vettek több tucat palesztin kormánytagot, és egyesektől megvonták kelet-jeruzsálemi tartózkodási engedélyüket. Mindez egy izraeli tizedes vasárnapi elrablását követte.

Kitart eddigi politikája mellet a Hamász - közölte Iszmail Háníje palesztin miniszterelnök. A szélsőséges szervezet kormányfője pénteken első alkalommal nyilatkozott azóta, hogy Izrael szerdán hajnalban - közel egy év után - újra bevonult a Gázai övezetbe egy palesztinok által elrabolt katona miatt. Hánije közölte, ők is tettek lépéseket annak érdekében, hogy elérjék a vasárnap elrabolt Gilad Salit tizedes szabadon bocsátását. A miniszterelnök szerint ugyanakkor Izrael a tizedes elrablását ürügykén használja fel arra, hogy megdöntse kormányát - írja a BBC News. "Ez a totális háború, azt bizonyítja, hogy előre kitervelték" - mondta Háníje egy gázai mecsetben pénteken.

Izrael szerdán hajnalban vonult be a Gázai övezet déli részébe, és alakított ki harcálláspontokat Rafah határában. Csütörtök éjjel izraeli harci gépek több rakétát is kilőttek a gázai belügyminisztérium épületére, az épület kigyulladt, de emellett lőtték Mahmúd Abbász elnök szervezetének, a Fatahnak az irodáit, katonai kiképzőtáborokat, egy gázai fegyverraktárt és palesztin rakétakilövő-állásokat. A Gázai övezet északi részén állítólag egy izraeli titkos egységet is bevetettek, jóllehet azt hivatalosan tagadják. Az összecsapásokban legalább két palesztin fegyveres vesztette életét.

Csütörtökön napközben több tucat palesztin minisztert és parlamenti képviselőt vettek őrizetbe az izraeli katonák. Közülük négynek - egy miniszternek és három képviselőnek - pedig pénteken visszavonták kelet-jeruzsálemi tartózkodási engedélyét. Az izraeli belügyminisztérium szerint a lépésnek nincs köze a tizedes elrablásához. Az érintett palesztin politikusok ügyvédje közölte, fellebbeznek a döntés ellen.

A Nemzetközi Vöröskereszt az egészségügyi utánpótlás beengedésére szólított fel, míg Jan Egeland, az ENSZ segélyügyi koordinátora közölte, az egyetlen gázai erőmű kedd éjszakai kilövése miatt humanitárius katasztrófa alakulhat ki a térségben.