Izrael légitámadást hajtott végre péntek este a Gázai övezet két pontján palesztin biztonsági források szerint, de esetleges áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Az egyik támadás egy lakatlan területet ért Hán-Júnisz város közelében, a másik pedig egy volt zsidó kolóniát az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah mellett. A tavaly elhagyott Gázai övezetbeli zsidó lakótelepeken gyakran húzzák meg magukat palesztin szélsőségesek. Izraeli katonai illetékesek közölték, hogy "terroristaképző létesítményt" támadtak az övezet déli részén, de részleteket nem mondtak erről.

Izraeli katonák lelőttek pénteken egy szudáni férfit, aki Egyiptomból illegálisan hatolt be Izraelbe, majd amikor egy katonai járőr őrizetbe akarta venni, menekülni próbált - közölte az izraeli hadsereg. A hadsereg szóvivője szerint lábon lőtték, de később, kórházba szállítása után belehalt sérülésébe. Az izraeli-egyiptomi határt gyakran használják kábítószer- és fegyvercsempészek, leánykereskedők.

A Háárec című izraeli napilap internetes kiadása szerint a szudáni kilenc másik honfitársával, három orosz nővel és három gázai palesztin személlyel együtt jutott át a határon gépkocsival.