Házi őrizetben tartásra vonatkozó letartóztatási parancsot adott ki egy mexikói bíróság Luis Echeverría volt elnök ellen, mert a gyanú szerint ő adott utasítást 1968-ban még belügyminiszterként, illetve 1971-ben már államfőként arra, hogy a rendőrség halomra gyilkolja tüntetések több tucatnyi diákrésztvevőjét - jelentette be pénteken Echeverría ügyvédje.

Egy ügyész már korábban vádat akart emelni a volt elnök ellen a szóban forgó ügyekben való állítólagos bűnrészességéért, de az illetékes bíróság mindkét esetben elutasította ezt. A letartóztatási parancs a bíróság újabb kísérlete arra, hogy a volt elnököt sikerüljön igazságszolgáltatás elé állítani.

Februárban kiszivárgott a kormánynak egy olyan jelentéstervezete, amely feltárja, hogy az 1960 és 1980 közötti kormányok a népi lázadások letörésére tett kísérletek között utasították a hadsereget arra, hogy kínozzák és erőszakolják meg, végezzék ki a lázadókat. Vicente Fox elnök kormánya közölte, hogy a jelentést még nem hagyták jóvá, mert még kiegészítésre szorul. A kiszivárgott információk szerint az évtizedekkel ezelőtti mészárlásokért Echeverría, Gustavo Díaz Ordaz, José López Portillo és Adolfo López elnökök felelősek. A legbrutálisabb időszak a most 84 éves Echeverría 1970 és 1976 közötti elnöksége volt.