Az al-Kaida nemrég megölt iraki vezérét, Abu Muszab az-Zarkávit dicséri egy interneten is megjelent videoüzenetben Oszama Bin Laden. A nemzetközi terrorszervezet vezetője az idén negyedszer üzent a világnak, bár videofelvétel két éve nem készült róla - csak a hangja hallható. Az üzenet valódiságát még vizsgálják.

A világhálóra pénteken feltett videoüzenetben dicsőítette Oszama bin Laden, az al-Kaida  vezetője a nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának nemrég megölt vezérét, Abu Muszab az-Zarkávit. A 19 perces felvételen bin Laden egy régi fényképe és Zarkávit ábrázoló videofelvételek láthatók. Az üzenet egy iszlámista honlapon jelent meg.

"A dzsihád oroszlánját, Abu Muszab az-Zarkávit megölték egy amerikai rajtaütésben. Reméljük, hogy Isten vértanúnak fogadja el őt" - mondja egy hang, amely hasonlít a bin Ladennek tulajdonított korábbi felvételekhez. Az üzenet két nappal azután jelent meg a világhálón, hogy az al-Kaida internetes üzenetében beharangozott egy küszöbönálló nyilatkozatot.

Ez volt idén bin Laden negyedik üzenete. Valamennyit hangfelvételen rögzítették. 2004 októbere óta nem jelent meg videofelvétel az al-Kaida vezetőjéről.

A legújabb felvétel hitelességét egyelőre nem sikerült bizonyítani. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alapos műszaki vizsgálatnak veti alá, hogy megállapítsa, valóban az-e a narrátor, akinek mondja magát, a Nemzeti Terrorizmusellenes Központ pedig az üzenet tartalmát elemzi.