Izraeli támadásokkal fenyegetőzött a Hamász

2006.07.02. 17:51

Izraeli állami intézmények, iskolák, erőművek ellen indíthat támadást a Hamász, megtorlásul a hasonló palesztin célpontokra mért izraeli légicsapásokért. A fenyegetés a palesztin radikális szervezet fegyveres szárnyától érkezett vasárnap.

A Hamász palesztin radikális szervezet fegyveres szárnya azzal fenyegetőzött vasárnap, hogy támadásokat indít Izraelben állami intézmények, iskolák és erőművek ellen, megtorlásul a hasonló palesztin célpontokra mért izraeli légicsapásokért. Az el-Kasszám Brigádok elítélte közleményében az izraeliek "piszkos háborúját" - a gázai övezeti palesztin áramszolgáltató központokra, hidakra, iskolákra, egyetemekre, minisztériumokra mért légicsapásokat.

Az izraeli légierő - a múlt vasárnap palesztin fegyveresek által elrabolt izraeli tizedes kiszabadítására indított gázai övezeti hadművelet keretében - csapást mért Gáza fő áramszolgáltató központjára, lerombolt több hidat, rakétákkal lőtte Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnök hivatalát, és megrongált egy Hamász által fenntartott iskolát. (Az izraeli hadsereg közlése szerint az iskolát ért találat véletlen volt, a támadó harci helikopterek a Hamász egy hivatali épületére akartak csapást mérni, de célt tévesztettek.)

Sokáig a Hamász állt a 2000-ben kitört palesztin fegyveres felkelés élén, mintegy hatvan öngyilkos merényletet hajtott végre izraeliek ellen. Az utóbbi 18 hónap folyamán azonban - egészen a mostani erőszakcselekményekig - nagyrészt tartotta magát a 2005 februárjában megkötött izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodáshoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK