Kerüli az újabb adóemelést a német kormány

2006.07.03. 15:51

Véget ért a Németországot kormányzó nagykoalíciós pártok maratoni tárgyalása az egészségügyi reform és a vállalati adózás alapelveiről. A most aláírt megállapodás értelmében a kormányzat újabb adóemelések nélkül igyekszik megvalósítani a változtatásokat.

Egész éjszakán át tartó egyezkedés után, több hónapos vitát lezárva jutottak egyezségre a német egészségügy reformjának sarokszámairól a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), valamint a kereszténydemokraták és keresztényszocialisták (CDU-CSU) vezetői. Angela Merkel kancellár a hétfő reggeli sajtóértekezleten olyan, egyelőre nem részletezett strukturális reformokat emlegetett, amelyek révén komoly megtakarításokat, "valódi áttörést" érnének el, és megállítanák a pocsékolást az egészségügyben. A reformok célja, hogy a rendszer önfinanszírozóvá váljon, miközben nem szűkítenék az egészségbiztosítási szolgáltatások körét - bár például a szépészeti-plasztikai beavatkozásokért a jövőben nem fizetne a kötelező egészségpénztár.

A koalíció csúcsvezetése a rendszer újfajta finanszírozási módjáról is megállapodott. Az új elképzelések szerint a munkaadók és a munkavállalók - jelenleg átlagosan 14 százalékos - kötelező betegbiztosítási hozzájárulása január elsejétől összességében 0,5 százalékkal növekedne, később azonban csökkenne: a kormányzat ezzel az átmeneti emeléssel próbálja betömni a rendszer 2007-re prognosztizált, 7 milliárd eurós hiányát. A jövőben a kötelező egészségbiztosítási pénztárak szükség esetén pótlékot is kivethetnek majd tagjaikra, ha ez - például az emelkedő költségek miatt - szükségessé válik. A jól gazdálkodó pénztárak viszont akár vissza is fizethetnek a beszedett pénzből.

Az uniópártok (CDU-CSU) erőfeszítéseinek eredményeképp nem várható újabb adóemelés, viszont létrehoznának egy olyan központi egészségügyi alapot, amelybe a kötelező egészbiztosítási pénztárak számára folyna be különböző forrásokból pénz. A pénztárak ebből az alapból átalányösszegben részesülnének. 2008-tól kezdve a gyerekek egészségbiztosítási költségeit - körülbelül 16 milliárd eurót - fokozatos adóbevétel-átcsoportosításokkal is garantálnák: 2008-ban 1,5 milliárd euró származna átcsoportosításból, 2009-ben pedig már 3 milliárd.

Változik a vállalati adózás rendszere is: Edmund Stoiber, a CSU-t vezető bajorországi miniszterelnök a tervezett intézkedések között megemlítette, hogy a társasági adót a nemzetközi versenyképesség érdekében csökkentenék, a tőkejövedelmekre viszont úgynevezett kiegyenlítési adót vetnének ki, és az iparűzési adó is megmaradna. Az áfa felső kulcsa egy korábbi döntésnek megfelelően 16-ról 19 százalékra emelkedik 2007-ben, míg a könyvekre és az élelmiszerekre vonatkozó 7 százalékos kulcs változatlan marad Németországban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK