Beépülne a brit titkosszolgálatba az al-Kaida

2006.07.04. 6:29

Az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsai megpróbálnak beférkőzni a brit belső elhárítás (MI5) soraiba, de e próbálkozásokat a rendkívül szigorú háttérellenőrzésekkel eddig sikerült kiszűrni - jelentette a BBC.

A londoni rádió kormányzati forrásokból származó értesülése szerint az al-Kaida megpróbálta kihasználni az MI5 most folyó erőteljes személyi állományfejlesztését saját emberei beépítésére. A brit belső elhárítás - éppen a fokozott terrorveszély miatt - jelenlegi 2600 fős létszámát 3500-ra akarja emelni, és csaknem százéves történetében először újsághirdetésekben is toboroz ügynököket. A BBC kormányzati forrásai szerint azonban az al-Kaida beszivárgási kísérletét a minden jelentkező esetében 6-8 hónapig tartó biztonsági szűréssel sikerült megakadályozni.

A brit belügyminisztériumnak az MI5 nevében nyilatkozó képviselője nem volt hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni a BBC hírét. Annyit mondott, hogy a belső elhárításnál munkára jelentkezők mindegyikét alapos vizsgálat alá vetik, és számtalan jelöltet rostálnak ki és utasítanak el biztonsági megfontolásokból. Évente több tízezren jelentkeznek a cégnél titkosszolgálati munkára, de a rendkívül szigorú felvételi eljárás után mindössze 400-an jutnak el a végső válogatásig.

Éppen pénteken lesz az első évfordulója a Nagy-Britanniában eddig elkövetett legvéresebb terrormerényletnek. Tavaly július 7-én négy brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő 52 emberéletet kioltó robbantássorozatot hajtott végre a londoni tömegközlekedési hálózaton.

Peter Clarke, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka a BBC-nek azt mondta: az elhárítás most azt próbálja felgöngyölíteni, hogy kinek lehetett előzetesen tudomása a készülő merényletről. Clarke szerint eddig több mint 13 ezer tanúvallomást vettek fel, 29 500 bűnjelet gyűjtöttek össze, és hatezer órányi, zárt láncú térfigyelő kamerával készült felvétel elemzése folyik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK