Közép-európai idő szerint hajnal ötkor lejárt az a 24 órás ultimátum, amelyet a korábban elrabolt izraeli katona palesztin elrablói intéztek Tel-Avivhoz. Az izraeli kormány információi szerint ugyanakkor a 19 éves Gilád Shalit tizedes ennek ellenére még életben van.

Továbbra is életben van az az izraeli katona, akit június 25-én raboltak el palesztin fegyveresek - közölte kedden a francia LCI hírtelevízióban Avi Pazner izraeli kormányszóvivő.

A katona elrablói hétfői közleményükben azt követelték Izraeltől, hogy engedjenek szabadon mintegy 1000 palesztin foglyot, ellenkező esetben kivégzik a június 25-én elrabolt, 19 éves Gilád Salit tizedest. Izrael elutasította a követelést.

Az ultimátum lejárta után az Iszlám Hadsereg szóvivője közölte: a tárgyalásokat lezártnak tekintik és a továbbiakban nem adnak információt az izraeli katona sorsáról. Ugyanakkor hozzátette: iszlám elveik a foglyok tiszteletben tartására és nem megölésükre ösztönzik őket. A szóvivő szerint "kudarcot vallott a megegyezésre tett minden erőfeszítés és az ellenség viseli a teljes felelősséget álláspontja következményeiért és a katona sorsáért". Korábban a Hamász-kormányzat is arra szólította fel a fogvatartókat, hogy bánjanak jól túszukkal.

Hájim Ramon izraeli igazságügyminiszter kedden reggel az izraeli katonai rádióban megerősítette: nem változott kormánya álláspontja, továbbra sem engednek a terroristáknak, hanem minden eszközzel fellépnek ellenük.

Tovább folytatódtak a palesztin célpontok ellen intézett izraeli támadások a Gázai övezetben. Eközben a hadsereg tucatnyi terepjárója hétfő este behatolt a ciszjordániai Rámalláhba is, és a katonák körülvették a város rendőrkapitányságát. Az izraeli haderő egyik katonai szóvivőjének elmondása szerint egy olyan épületet fogtak körül, amelyben ott rejtőznek a másfél hete elrabolt fiatal zsidó telepes gyilkosai. A palesztin rendőrség által korábban őrizetbe vett három tettes megadta magát az izraeli erőknek.