Kalózok támadtak az ENSZ hajóira

2006.07.04. 13:34

Kalózok támadták meg az ENSZ szállítóhajóit a Malajzia és Indonézia között lévő Malacca-szorosban - jelentette a Nemzetközi Tengerészeti Iroda nevű figyelőszerv képviselője a BBC-nek. A két hajó Szumátráról tartott Aceh felé, amikor a rablók lecsaptak rájuk, de a támadásban senki sem sérült meg.

A hajók az ENSZ világélelmezési programja keretében szállítottak építőanyagokat. Feltehetően ugyanaz a csoport csapott le mindkét járműre, mert a támadások helyszíne nincs messze egymástól. A rablók a rakományon kívül készpénzt is zsákmányoltak.

A Malacca-szoros a világ egyik legforgalmasabb tengeri útvonala, és a kalóztevékenység is itt a legintenzívebb, immár évszázadok óta. A legújabb kor tengeri rablói gyors és mozgékony csónakokról támadnak, és állig fel vannak fegyverkezve. Nem ritka a halálos kimenetelű támadás sem, az elrabolt rakomány pedig általában a feketepiacon köt ki.

A mostani esetben érintett három part menti állam, Indonézia, Szingapúr és Malajzia évek óta intenzív küzdelmet folytat a kalózok ellen, a légierőt és a parti őrséget is bevetve. A hatóságok bíznak abban, hogy a mostani két támadás elszigetelt esetnek bizonyul majd, és nem jelenti azt, hogy újból erősödik a kalózveszély, amely a 2001-es terrortámadások után fokozódott, de az összehangolt ellenlépéseknek köszönhetően azóta visszaesett.