Lejárt az izraeli katona elrablóinak ultimátuma

2006.07.04. 7:17

Lejárt kedden közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor az izraeli katona palesztin elrablói által szabott 24 órás ultimátum. Az izraeli kormányszóvivő szerint a katona él, de megsebesült.

A Hamász katonai szárnyának tekintett Ezzedín al-Kasszám Brigádok, a Népi Ellenállás Bizottságai és az Iszlám Hadserege nevű palesztin szélsőséges szervezetek hétfői közleményükben azt követelték Izraeltől, hogy engedjenek szabadon mintegy 1000 palesztin foglyot, ellenkező esetben kivégzik a június 25-én Izrael és a Gázai övezet határán elrabolt 19 éves Gilád Salit tizedest. Izrael elutasította a követelést.

Az ultimátum lejárta után az Iszlám Hadsereg szóvivője közölte, hogy a tárgyalásokat lezártnak tekintik és a továbbiakban nem adnak információt az izraeli katona sorsáról. Ugyanakkor hozzátette: iszlám elveik a foglyok tiszteletben tartására és nem megölésükre ösztönzik őket. A másik két szervezet egyelőre nem nyilatkozott az ügyről.

Életben van a június 25-én palesztin fegyveresek által elrabolt izraeli katona - közölte kedden a francia LCI hírtelevízióban Avi Pazner izraeli kormányszóvivő. A politikus szerint a 19 éves Gilád Salit tizedesről az izraeli hatóságok annyit tudnak, hogy él, megsebesült, de néhány nappal ezelőtt egy palesztin orvos ellátta őt. Egyiptomi hírszerzési források, akik a hétvégén jártak Salit fogvatartóinál, azt állították, hogy a tizedesnek három lőtt sebe van.

Hájim Ramon izraeli igazságügy-miniszter kedden reggel az izraeli katonai rádióban ugyanakkor megerősítette: nem változott kormánya álláspontja, továbbra sem engednek a terroristáknak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK