Hullanak az olasz ügynökök az imámrablás miatt

2006.07.05. 14:22

Letartóztatták az olasz titkosszolgálat több tagját egy milánói szunnita imám 2003-as elrablása miatt. Bár a tavasszal leköszönt Berlusconi-kormány még tagadta, hogy a CIA engedélyt kért volna az akcióhoz, a vizsgálatok szerint tudott az emberrablásról az olasz titkosszolgálat.

Letartóztatták az olasz titkosszolgálatok több tagját, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt egy egyiptomi imám 2003-as olaszországi elrablásához, ami miatt az olasz igazságszolgáltatás az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 22 tagját is keresi - jelentette az olasz média szerdán. Az Apcom olasz hírügynökség és a La Repubblica című napilap internetes kiadásában - részletek közlése nélkül - azt jelentette, hogy a milánói ügyészség utasítására, emberrablásban való közreműködés miatt letartóztatták Marco Mancinit, az olasz titkosszolgálat, a SISMI akciócsoportjának vezetőjét. Ő az első olasz, akit őrizetbe vettek az ügyben.

Az ANSA hírügynökség azt közölte, hogy Mancini mellett a katonai titkosszolgálatok több tagját is letartóztatták. A Sky TG24 hírcsatorna szerint Mancini a SISMI második legfontosabb embere, és a televízió szerint összesen három embert fogtak el. Armando Spataro milánói ügyész, aki a vizsgálatot vezeti, elzárkózott a médiajelentések kommentálásától.

Abu Omart, a milánói szunnita mecset imámját 2003. február 17-én rabolta el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a SISMI közreműködésével, állítólagos terrorista kapcsolatai miatt. Az iszlám vallási elöljárót a legújabb hírek szerint Egyiptom területén tartják fogva az amerikaiak. Ugyanakkor az olasz kormány megerősítette azokat a - még a Berlusconi-kabinet idején született - kérelmeket, amelyekben 22 CIA-ügynök kiadatását követelik.

Mancini az első olasz, aki ellen hatósági eljárás indul az ügyben. Az áprilisban megbukott jobboldali olasz kormány azt állította, hogy az amerikaiak nem tájékoztatták az ügyről az illetékes olasz szerveket, így azok nem is vehettek részt benne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK