Nem látogathatják az Izraelben fogva tartott palesztinokat

2006.07.06. 19:54

Látogatási tilalmat rendeltek el az izraeli börtönökben őrzött 8700 palesztin fogolynál azután, hogy június 25-én palesztin fegyveresek elraboltak egy izraeli katonát - közölte az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálatok szóvivője.

A tilalom vonatkozik mindazokra a palesztin foglyokra, akiket a palesztin területeken erőszakos cselekményekben való részvétel gyanúja miatt vettek őrizetbe és tartanak fogva. A döntést biztonsági szolgálatok vezető tagjai hozták, közvetlenül Gilad Salit tizedes elrablása után - tette hozzá. Egyúttal cáfolta, hogy ezzel nyomást akarnának gyakorolni a katona kiszabadulása érdekében.

A tizedes apja csütörtökön arra kérte a kormányt, hogy vegye fontolóra palesztin foglyok szabadon engedését a katonáért cserébe, ahogyan azt fia elrablói követelik. "Mindennek megvan az ára. Nem hiszem, hogy lesz bármilyen előrelépés Gilad kiszabadulása felé anélkül, hogy nem fizetnénk meg az árát. Ez a Közel-Keleten nem így működik" - vélekedett Noam Salit. Hozzátette: a kormány már azelőtt is gondolkodott fogolycserén, mielőtt a fiát elrabolták.