Kedden és szerdán is pokolgépek robbantak az afgán fővárosban. Összesen négy bombát robbantottak, egy ember meghalt, közel félszázan megsebesültek a merényletekben, amelyekért a tálibok vállalták a felelősséget.

Pokolgépes merényletek sorozata rázta meg Kabult az utóbbi két nap alatt, ami azt jelentheti, hogy az eddig főleg Afganisztán déli és keleti részét jellemző erőszak átterjedhet a fővárosra is. Szerda reggel egy ember meghalt és negyven megsebesült két pokolgép robbanásában az afgán fővárosban. Az egyiket - egy szemetes tartályba rejtett bombát - akkor hozták működésbe, amikor az afgán hadsereg autóbusza elhaladt előtte. 39 katona megsebesült. Egy órával később Kabul északi részén a kereskedelmi minisztérium alkalmazottait szállító autóbusz mellett robbant fel egy pokolgép. Ekkor egy járókelőt meghalt, az autóbusz utasai közül nyolcan megsebesültek. Egy nappal korábban ugyancsak két hasonló merényletben tíz ember sebesült meg.

A most Kabulban elkövetett merényleteknek afgánok voltak a célpontjai, miközben a 2001-ben megbuktatott tálib rendszer és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet gerillái általában az országban állomásozó külföldi katonai erőket szokták támadni. Egy Kabulban dolgozó nyugati diplomata szerint a merényleteknek az a célja, hogy kitöröljék az emberek tudatából azt a gondolatot, hogy Kabul sérthetetlen, szent hely.

Mind a négy merényletet tálibok vállalták magukra. "Ezek a támadások egy általános terv részét képezik, amelynek keretében Afganisztán szerte támadásokat szervezünk" - jelentette ki egyik szóvivőjük, hozzátéve, hogy tudnak még nagyobb károkat és veszteségeket okozni.