A stuttgarti közigazgatási bíróság egy fejkendőt viselő tanárnőnek adott igazat pénteken az egyre szövevényesebb német fejkendővitában, miközben Baden-Württemberg tartomány törvényileg tiltja a muzulmán fejkendő viselését. Stuttgart Baden-Württemberg székhelye. A fejkendővitában élen járó tartományban azt mondják, hogy az iskolának semlegesnek kell lennie, ám kivételnek tekintik a keresztény-európai hagyományokra utaló szimbólumokat.

Fotó: EPA
Francia tiltakozás a fejkendő tiltása ellen

A bírák nézete szerint vétenek a vallások egyenjogúságának elve ellen egy stuttgarti iskolának a vezetői, akik az 1984-ben iszlám hitre áttért tanárnőnek megtiltanák fejkendő viselését tanítás közben. Azzal érveltek továbbá, hogy Baden-Württembergben van olyan állami iskola, ahol általános tárgyakat tanító nővérek viselhetik szerzetesrendi ruhájukat, illetve hogy a stuttgarti tanárnő ragaszkodása a fejkendőhöz nem zavarta meg az iskola nyugalmát.

A német fejkendővita csaknem egy évtizeddel ezelőtt szintén Baden-Württembergben kezdődött. Az afgán származású, honosított Feresta Ludin szembeszállt az őt alkalmazni nem akaró tanüggyel, a kérdés a német alkotmánybíróság elé került. Az alkotmánybírák úgy döntöttek, hogy az iskolaügyet kezükben tartó tartományoknak először szabályozniuk kell az öltözködési rendet, s csak azután léphetnek fel (vagy nem) a tanárnővel szemben.

Baden-Württemberg rögtön módosította is iskolatörvényét, s példáját más német tartományok is követték. Több helyen azzal érvelnek, hogy a fejkendő nem csak vallási szimbólum, de óhatatlanul a nő alacsonyabb társadalmi helyzetét jelképezi. Továbbá: a fejkendőt viselő muzulmán hitű tanárnők akarva-akaratlanul térítést végeznek, befolyásolják a fogékony tanulókat, az iszlámnak nyernek meg fiatal embereket.

A kendőt 1995 óta viselő stuttgarti tanárnő a bíróság előtt egyebek között azzal érvelt, hogy "a fejkendő iskolánkban tíz év óta semmilyen nyugtalanságot nem keltett". Az iskola tanulóinak hatvan százaléka bevándorlók gyereke. A tanárnő érvelése szerint a fejkendőviselet mind a tanulók, mind a szülők körében bizalmat kelt, őt magát kompetens személynek tekintik.