Egy út mentén elhelyezett pokolgép robbanása következtében négy spanyol katona megsebesült, ötödik társuk pedig meghalt szombaton Afganisztán nyugati részén, két kanadai békefenntartó pedig tűzharcban kapott sebeket a déli Kandahár tartományban.

A spanyol katonák a Kabultól 750 kilométernyire délnyugatra fekvő Faráh város környékén teljesítettek járőrszolgálatot. A robbanószerkezet járművük elhaladásakor lépett működésbe - közölte az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők egy szóvivője. A spanyol védelmi minisztérium első közlése szerint négy katona csak könnyebb sérülést szenvedett, de az ötödik állapota nagyon súlyos. A tárca újabb közlése szerint az ötödik katona, a perui állampolgárságú Jorge Arnaldo Hernandez Seminario a detonáció után életét vesztette.

680 spanyol katona vesz részt Afganisztán területén a nemzetközi békefenntartó misszióban. Központi támaszpontjuk az ország északnyugati szélén, az iráni és a türkmén határ közelében fekvő Herát városában van.

Ugyancsak szombaton kanadai katonák az afgán kormányhadsereg egy alakulatával vállvetve tűzpárbajt vívtak a fanatikus szunnita muzulmán tálibok egy osztagával az ázsiai ország déli Kandahár tartományában. A tálibok öt embere holtan maradt az ütközet színterén, két kanadai, valamint az afgán kormányhadsereg egy katonája megsebesült.