Hat kormányellenes fegyveres elesett, a nemzetközi koalíció hét katonája és az afgán hadsereg egy harcosa pedig megsebesült az Afganisztán déli részén lezajlott harcokban - jelentette be szombaton a nemzetközi erők egy szóvivője.

Heves harc bontakozott ki pénteken este a déli Zábul tartományban. Ismeretlen támadók gránátvetőkből és kézifegyverekből tüzet zúdítottak az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők egyik osztagára - mondta Julie Roberge szóvivő. Ebben az összecsapásban a nemzetközi erők öt katonája sebesült meg, nemzetiségük egyelőre ismeretlen. Egy kormányellenes fegyveres - feltehetőleg a fanatikus szunnita muzulmán tálibok egy harcosa - holtan maradt a csatatéren.

A szomszédos Kandahár tartományban is visszaverte a nemzetközi erők egy osztaga ismeretlen fegyveresek támadását. Ebben a csatározásban öt feltételezett tálib vesztette életét, a nemzetközi koalíció két katonája sérült meg. Egy afgán katona is sebet kapott az összecsapásban.

A nemzetközi erők és az afgán hadsereg több mint ezer katonája vesz részt az ázsiai ország déli tartományaiban indított offenzívában, amelynek célja, hogy kifüstölje onnan a tálibok új erőre kapó fegyveres osztagait.

A tálibok mozgalma szunnita iszlámista és pastu nacionalista mozgalom. Ez a mozgalom irányította Afganisztánt 1996-tól 2001-ig, de csak három ország - az Egyesült Arab Emírségek, Pakisztán és Szaúd-Arábia ismerte el kormányukat. Legbefolyásosabb vezetői egyszerű falusi mollából váltak országos vezetőkké. Többségük pakisztáni medreszékben (muzulmán teológiai iskolákban) kapott vallási oktatást, és pakisztáni területen részesült fegyveres kiképzésben.

Uralmuk alatt a lehető legdogmatikusabb felfogásban érvényesítették Afganisztánban az iszlám jogrendszert, a saríát. Szorosan együttműködtek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, otthont adtak a szervezet vezetőinek és kiképzőtáborainak. 2001 őszén az amerikai hadsereg az afganisztáni belső fegyveres ellenzékkel együttműködve megdöntötte a tálibok uralmát. A tálibok fegyveres osztagai azonban nem szorultak ki teljesen az ország területéről, sőt az utóbbi hónapokban meg is élénkült a tevékenységük.