Mintegy 140-en meghaltak, amikor leszállás közben balesetet szenvedett egy orosz repülőgép a szibériai Irkutszkban. A repülő kicsúszott a leszállópályáról, egy épületnek ütközött és kigyulladt. Az első szakértői vizsgálatok szerint a hidraulikus fékrendszer meghibásodása okozta a tragédiát. A gépen 192 utas és 8 fős legénység utazott.

Leszállás közben súlyos balesetet szenvedett vasárnap a Szibir orosz légitársaság egyik A-310-es repülőgépe Irkutszkban. A fedélzetén 192 utassal és 8 fős legénységgel Moszkvából a szibériai Irkutszkba tartó Airbus kicsúszott a leszállópályáról, egy épületnek ütközött és kigyulladt.

A szerencsétlenségnek a rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnap délutáni közlése szerint mintegy 140 halálos áldozata van, köztök több gyermek, akik a Bajkál-tóhoz utaztak nyaralni. A katasztrófának legalább 71 túlélője van, közülük 53-at égési sérülésekkel kórházban ápolnak, a többiek csak könnyebb sérülesekt szenvedtek.

Az első szakértői vizsgálatok szerint a hidraulikus fékrendszer meghibásodása okozta a tragédiát. Igor Levityin orosz közlekedési miniszter, aki a helyszínre indult moszkvai vizsgálóbizottságot vezeti, az NTV televíziós állomásnak nyilatkozva azonban hangsúlyozta: hivatalosan addig semmit sem közölnek a katasztrófa okairól, amíg tüzetesen meg nem vizsgálják gép feketedobozai által rögzített adatokat.

A CNN koradélután még azt közölte, hogy a katasztrófában 122 ember meghalt, 53-at kórházban ápolnak. A CNN szerint 25 utas eltünt, nagy a valószínűsége azonban, hogy ők is meghaltak a balesetben. A repülőgép két fekete dobozát már megtalálták, a repülési adatokat rögzítő készüléket Moszkvába szállítják elemzés céljából.

A moszkvai magyar nagykövetségnek nincs értesülése arról, hogy magyar állampolgár is utazott volna a Szibir orosz légitársaság vasárnap szerencsétlenül járt belföldi járatával. A Szibir tájékoztatása szerint tizenegy külföldi volt a repülőgépen, többek között német, lengyel, moldovai, dél-koreai és kínai állampolgárok

Legutóbb 2001. július 3-án történt légi szerencsétlenség Irkutszkban, amikor lezuhant egy Tu-154-es repülőgép. A balesetben 145-en vesztették életüket. Két hónap alatt ez volt a második súlyos légi szerencsétlenség Oroszországban. Május 3-án 113-an haltak meg, amikor az Armavia örmény légitársaság A-320-as típusú gépe a dél-oroszországi Szocsi közelében a tengerbe zuhant.

MTI/[origo]