A most ellenzékbe vonult eddigi kormánypártok megrendelésére készültek a kormányát érő európai bírálatok - jelentette ki vasárnap este Robert Fico, az új szlovák kormány miniszterelnöke.

Fico a TA3 szlovák hírtelevízió esti műsorának vendégeként a volt kormányfő, Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniót, a Kereszténydemokrata Mozgalmat és a Magyar Koalíció Pártját (MKP), valamint az Európai Parlament szocialista frakciójában tevékenykedő magyarországi képviselőket vádolta meg azzal, hogy ellene léptek, mert - mint mondta - ők abban érdekeltek, hogy az MKP kormányzati tényező legyen.

Ezen túlmenően - fejtegette a szociáldemokrata Smer élén álló új szlovák kormányfő - az előző Dzurinda-kormányt az európai politikára befolyással bíró pénzügyi csoportok irányították. Mint mondta, kormányának európai elutasítása mögött az európai politikára nagy befolyással bíró és az "utólagos adóztatás" miatt aggódó multinacionális monopóliumok állnak.

Az új szlovák kormánykoalíció "a lehető legjobb szociáldemokrata kormányzás lehetőségét kínálja." Persze - mint mondta - kormánya csak akkor lehet sikeres, ha következetes tartja magát a választási kampányban elhangzott ígéreteihez, márpedig igenis, ez a kormány "normális, Európa felé orientált kormány lesz" - jelentette ki Robert Fico.

A brit hírügynökség jelentése szerint Fico a TA3-ban is közölte, hogy fel kívánja mondani a pozsonyi és kassai repülőterek többségi privatizálásáról az előző kormány által februárban aláírt megállapodást.

Az osztrák Flughafen Wien, a Raiffeisen Zentralbank és a szlovák Penta pénzügyi csoport alkotta TwoOne alkotta konzorcium nyerte meg a pozsonyi és a kassai repülőtér 66 százalékára  kiírt versenytárgyalást.

 "Nagy hiba volt aláírni, és nem fogok habozni - ha lehetséges - felmondani ezt a szerződést, hogy a repülőterek szlovák tulajdonban maradjanak" - közölte Robert Fico.