Több mint hatvan halottja volt a síiták és a szunniták közötti villongásnak vasárnap az iraki fővárosban, ahol álarcos síita fegyveresek 42 szunnitát lőttek agyon, majd egy síita mecset elleni kettős robbanás 19 embert ölt meg és 59-et sebesített meg.

A reggeli órákban civil ruhás, álarcos síiták hatoltak be Bagdad Dzsihád nevű, többségében szunniták lakta negyedébe, torlaszokat emeltek, betörtek a házakba és a személyi adatok ellenőrzése után legkevesebb 42 ember agyonlőttek.

Amerikai és iraki csapatok körülzárták a körzetet, és amerikai helikopterek köröztek a terület felett. Az iraki hatóságok a Moktada asz-Szadr radikális hitszónok által vezetett Mahdi Hadseregének nevezett síita milíciát és a hírhedt rendőrségi halálosztagokat teszik felelőssé a gyilkosságokért. Szadr mozgalmának tisztviselői visszautasították a vádat.

Néhány órával később, tizenkilencen haltak meg, és ötvenkilencen sebesültek meg a főváros Kaszra negyedében, ahol gépkocsiba rejtett pokolgéppel kettős robbantást követtek el egy síita imahely közelében.

Dzsalal Talabani iraki elnök közleményében visszafogottságra szólított fel és elítélte az előző nap Dzsihád városrészben az al-Zahra mecset ellen elkövetett támadást - amelynek 7 halottja és 17 sebesültje volt -, csakúgy, mint  a bosszúból elkövetett vasárnapi vérengzést.

"Ma egy szakadék - a személyazonosítás alapján történő gyilkosságok és az ártatlanok lemészárlása - szélén állunk, és nem szeretnénk, ha az irakiak ebbe belezuhannának" - hangsúlyozta az elnök.

Moktada az-Szadr a parlament rendkívüli ülésének és a politikai vezetők sürgős találkozójának összehívását kérte a vérontás megállítása és a polgárháború elkerülése érdekében.

A bagdadi gyilkosságokon túl tizenkét embert öltek meg Irak-szerte különböző támadásokban, közöttük volt két szunnita szerzetes Szamarrában. Három agyonlőtt ember holttestét a fővárostól délre találták meg.