Újabb négy amerikai katona ellen emeltek vádat amiatt, hogy megerőszakoltak egy iraki lányt, majd családjával együtt megölték őt.

Ezzel ötre emelkedett azoknak a száma, akik ellen a márciusban a Bagdadhoz közel lévő Mahmudíjában elkövetett bűncselekmény-sorozat miatt vádat emelt a katonai ügyészség. A katonák behatoltak egy családi házba, megerőszakolták a lányt, majd anyjával, apjával és nővérével együtt megölték.

Az ügyben az egyik feltételezett gyilkos ellen a múlt héten Észak-Carolinában egy polgári bíróság indított bűnvádi eljárást, mert Steven Green időközben már leszerelt. Ha bebizonyosodik az ellene felhozott vád, akár halálra is ítélhetik.

Irakban mind nagyobb felháborodást váltanak ki az amerikai katonák bűncselekményei. Núri al-Máliki iraki kormányfő ezért a napokban kezdeményezte: vizsgálják felül azt az intézkedést, amelynek alapján az Irakba vezényelt amerikai katonák mentességet élveznek az ázsiai ország igazságszolgáltatása alól, és csak az amerikai hadsereg rendészeti hatóságai vonhatják őket felelősségre.

Egy katona ellen azért emeltek vádat, mert tudott ugyan a kegyetlen mészárlásról, de nem tett jelentést feletteseinek.