A gonosztól féltik Blairt a püspökök

2006.07.10. 11:56

Brit püspökök nyílt levélben figyelmeztették Tony Blair brit miniszterelnököt: az ország által birtokolt Trident atomrakéták gonoszak, birtoklásuk pedig Isten-ellenesnek tekinthető. Sokan elképzelhetőnek tartják, hogy a 20 milliárd fontos programot a parlament megkerülésével indítják be.

A The Independent című brit lapban hétfőn megjelent püspöki levél nyomatékosíthatja azoknak a tiltakozó mozgalmaknak a tevékenységének, amelyek a Blair-kabinet nukleáris ambícióit próbálják hátráltatni. Tony Blair brit miniszterelnök tervei szerint még az év végéig beindították volna azt a programot, melynek keretében lecserélnék a legutóbb 1980-ban felújított Trident rakétákat.

Blairnek azonban egyre komolyabb ellenállással kell szembesülnie. Sokak szerint úgy próbálják meg beindítani a programot, hogy arról még a brit parlament sem szavaz, pedig a kérdésben még a kormányzó munkáspárti képviselők körében sem teljes a konszenzus.

A most közreadott levél szerint a Trident rakéták és más nukleáris fegyverarek veszélyeztetik a globális környezetet és az emberiséget, éppen ezért birtoklásuk Isten ellen való, gonosz dolog. A püspökök azt is megemlítik, hogy a nukleáriscsapás-mérő potenciál fenntartását és megújítását célzó programra szánt pénz - mely nagyjából 20 milliárd fontot tesz ki - jobb célokat is szolgálhatna, például olyan programokat finanszírozhatnának belőle, melyek segítenének felszámolni a terrorizmust vagy a szegénység kiváltó okait.

A levélben külön megemlítik Blair tavalyi, a gleneaglesi G8-csúcstalálkozón tett ígéreteit, melyek a fejlődő országok segélyezésére és adósságeltörlésére vonatkoztak. A brit egyház vezetői korábban is rendszeresen kifejezték nemtetszésüket az ország nukleáris programja miatt, de ez az első ilyen állásfoglalásuk azóta, hogy Blair meghirdette a Trident rakétarendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK