Állítólag halott Baszajev, a csecsen vezér

2006.07.10. 14:51

Orosz beszámolók szerint hétfőre virradó éjjel megölték Samil Baszajev csecsen gerillavezért. A csecsen függetlenségért küzdő Baszajev nevéhez különösen véres túszszedő akciók sorozata fűződik, az 1995-ös bugyonnovszki kórháztámadástól a több száz gyerek halálával végződő beszlani iskola 2004-es elfoglalásáig.

Megölték Samil Baszajev csecsen lázadóvezért és több társát hétfőre virradóra Ingusföldön. Erről Nyikolaj Patrusev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője számolt be hétfőn.

A jelentések szerint a gerillavezért egy különleges akció során ölték meg. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Baszajev megkapta "megérdemelt büntetését". Halálát ugyanakkor szakadár csecsen források még nem erősítették meg. Patrusev szerint Baszajev azok között a fegyveresek között halt meg, akik egy "terrorcselekményt" készültek végrehajtani éjjel Ingusföldön.

A felrobbant Kamaz

Baszajev feltehetően abban a robbanásban halt meg, amelyről hétfő reggel számoltak be orosz hírügynökségek. A beszámolók szerint egy robbanóanyagokkal teli teherautó repült a levegőbe Oroszország déli részén, és négy csecsen harcos meghalt. Egyikükről azt közölték, hogy az új csecsen vezér, Doku Umarov egyik legközelebbi munkatársa volt. A teherautó Ingusföld egy másik körzetébe tartott, hogy ott terrorakciót hajtsanak végre. Az Interfax hírügynökség szerint a Kamaz egy különleges rendőri akció során repült a levegőben, egy kis faluban, Jekazevóban. A négy harcos egyes hírek szerint a teherautó mellett álló két autóban ült, más beszámolók szerint a felrobbant Kamazban.

Umarov azt követően vette át a csecsen szakadárok vezetését, hogy a múlt hónapban a rendőrség egy rajtaütésben megölte az eddigi vezért, Abul Halim Szadulajevet. Szadulajev a 2005 márciusában megölt Aszlan Maszhadov utóda volt. Umarov Oroszország többi részére is ki akarta terjeszteni terrorakcióit, de ígérete szerint célpontjai inkább katonák és rendőrök lettek volna, mint civilek.

Véres túszejtések mestere

Az 1965-ös születésű Baszajev először az első csecsen háború előtt tette ismerté a nevét mint egy orosz gép eltérítője. Érdekes módon a '90-es évek elején még az oroszokkal egy oldalon harcolt az abházok mellett a grúzok ellenében, de 1994-ben az első csecsen háború kitörésekor hazatért - ekkor már az oroszok ellen fogott fegyvert.

Egy évvel később ő szervezte a több mint száz halálos áldozattal járó bugyonnovszki kórházfoglalást, 1997-ben csecsen miniszterelnök lett. 1999-es Dagesztán elleni támadása vezetett a második csecsen háborúhoz, de több véres akciót is szervezett, többek között a 2004 őszi, több száz gyerek halálával járó beszlani iskolafoglalás kiötlését és megszervezését is magára vállalta.

Az oroszok többször is megpróbálták megölni, egy bombatámadásban fél lába is odalett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK