Számos robbantásos merényletet követtek el hétfőn Bagdadban, egy nappal egy 42 halottat követelő vérengzés után. A szunnitákat érintő vérfürdő előtti este ismeretlenek egy síita imahelynél robbantottak, azt megelőzően pedig egy szunnita mecsetnél robbant bomba. Eközben vezető amerikai tengerészgyalogos parancsnokok felelőssége is felmerült a tavaly novemberi hadíszai mészárlással kapcsolatban.

Öt ember vesztette életét Bagdad egyik síita negyedében hétfőn, egy autóbombás merényletben. A tíz óra körül történt robbantásban közel félszázan megsebesültek. Egy órával korábban öt sérültje volt annak a detonációnak, amit egy út mellett elhelyezett pokolgép okozott. A bomba egy iraki rendőrjárőr közelében robbant. Az iraki fővárosban ugyanakkor több másik bomba is robbant hétfő reggel, az áldozatok számáról egymásnak ellentmondó jelentések láttak napvilágot, a Reuters szerint 7-en haltak meg és 17 ember szenvedett sérüléseket.

A robbantások előtt egy nappal legalább 42 fegyvertelen szunnita vallású embert öltek meg - feltehetően síita fegyveresek - Bagdad Haj al-Dzsihád negyedében. A beszámolók szerint a "fiatal nemtörődöm tinédzserek" nyilvánosan végeztek ki szunnitákat a bagdadi utcákon. A szunnitákat képviselő Iraki Iszlám Párt szóvivője "a szunniták egyik legnagyobb lemészárlásának" nevezte a gyilkosságokat.

A vérengzések egy ugyanebben a városrészben fekvő síita imahely szombat éjszakai felrobbantását követték. A detonáció 12 embert megölt, és 18-at megsebesített. Előzőleg - péntek este - szintén ebben a negyedben egy szunnita mecset ellen követtek el robbantásos merényletet, az azonban nem ismert, hogy ennek a támadásnak hány áldozata volt. Nem sokkal a vasárnapi vérengzések után - amelyben gyerekek és nők is életüket vesztették - két autóbomba is felrobbant egy síita szent hely közelében fekvő bagdadi piacon - legalább 19 ember halálát és 59 sebesülését okozva.

Az erőszaksorozat megállíthatatlannak tűnik, hiába tart már közel egy hónapja a nagy felhajtással elindított, az amerikaiak által is támogatott "Együtt előre hadművelet", amellyel a biztonság helyreállítását tűzte ki az iraki kormány.

Nemtörődöm tábornokok

Eközben az Egyesült Államokban egy, a hadíszai gyilkosságokról készült jelentés borzolja a kedélyeket. Az állítólag tavaly novemberben amerikai tengerészgyalogosok által elkövetett vérengzésről - amelyben 24 iraki civil vesztette életét - készített jelentésben a vizsgálatot lefolytató tábornokok nemtörődömséggel vádolják a tengerészgyalogság illetékes parancsnokait, akik nem vizsgálták ki megfelelően a történteket, és nem tisztázták kielégítően az egymásnak ellentmondó beszámolókat.

A jelentésből azonban hivatalosan még semmit sem tettek közzé. Kiszivárgott értesülések szerint ugyanakkor a dokumentum több mint egy tucat megállapítást és javaslatot tartalmaz az üggyel kapcsolatban, és többek között felveti, hogy miért nem indult vizsgálat, miután 38 ezer dollár kártérítést fizettek ki a meggyilkolt emberek családtagjainak. A jelentés szerint a tengerészgyalogság belső vizsgálata a hadíszai ügyben felületes, kései és hiányos volt. Egy, a CNN-nek névtelenül nyilatkozó védelmi minisztériumi forrás szerint a megállapítások alapján felmerül a hanyagság vétke a tengerészgyalogság vezetőinek körében, és a további vizsgálatok könnyen vezethetnek bűnvádi eljáráshoz is.

Ezalatt a hadíszai vérengzés ügyében a Tengerészeti Bűnügyi Nyomozó Szolgálat (NCIS) is vizsgálódik. De ez csak egy a közül a számos eljárás közül, amely iraki civilek halála miatt folyik amerikai katonák ellen. Vasárnap négy katona ellen emeltek vádat egy fiatal iraki nő megerőszakolása és meggyilkolása ügyében. Ugyancsak négy katonát vádolnak három iraki civil májusi halála miatt, és hét tengerészgyalogosra vár bírósági tárgyalás egy iraki civil áprilisi meggyilkolásával kapcsolatban - írja a CNN.