Testvérét jelölte kormányfőnek a lengyel elnök

2006.07.10. 17:22

Ikertestvérét jelölte kormányfőnek hétfőn Lech Kaczynski lengyel elnök. A kinevezéshez a döntést jóvá kell hagynia a lengyel parlamentnek is.

Lech Kaczynski lengyel államfő hétfőn ikertestvérét, Jaroslaw Kaczynskit jelölte miniszterelnöknek - írja a BBC. Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök még pénteken nyújtotta be a lemondását.

A távozó kormányfő a vezető kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) pártelnökét, Jaroslaw Kaczynskit javasolta utódjául. A kormányfői kinevezést azonban jóvá kell hagynia a lengyel parlamentnek.

Ha ez megtörténik, a világon egyedülálló módon egy ország két legmagasabb közjogi méltósága egy testvérpár lesz. Jaroslaw Kaczynski elismerte, hogy rejt magában bizonyos veszélyeket az a helyzet, ha az államfő és kormányfő testvérek, de úgy vélekedett, hogy ez nem okoz majd problémákat.

A távozó kormányfő lesz a párt jelöltje Varsó polgármesterének tisztére a november 12-i helyhatósági választásokon. A kormánykoalíció két kisebb pártja, a nemzeti katolikus Lengyel Családok Ligája (LPR) és a populista Önvédelem (Samoobrona) támogatásáról biztosította a kormányfőváltást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK