Kedden emlékeznek meg a srebrenicai vérengzés 11. évfordulójáról.  A második világháború utáni legvéresebb európai tömeggyilkosságban 8000 bosnyákot mészároltak le szerb katonák.

A srebrenicai vérengzés 11. évfordulójára emlékeznek kedden Boszniában. 1995-ben Srebrenicában történt a második világháború utáni legvéresebb európai tömeggyilkosság, amikor körülbelül 8000 bosnyákot - főleg férfiakat és fiúkat - gyilkoltak meg a boszniai szerb katonák

A keddi évfordulón az áldozatok egy részének, 505 embernek a maradványait a potocari emléktemetőben helyezik végső nyugalomra, Srebrenica bejáratánál. A temetőben korábban már kétezer áldozatot temettek el.  A megemlékezésen jelen lesznek a tragédia túlélői, illetve az áldozatok hozzátartozói, és ott lesz Carla Del Ponte, a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszék ügyésze.

A mészárlás az 1992-95 közötti boszniai háború legvégén történt. A szerbek július 7-én lerohanták az ENSZ békefenntartói (UNPROFOR) által biztonsági zónának nyilvánított Srebrenicát. A lépésre azért került, sor, mert a bosnyák ellenállók gyakran a biztonsági zóna előnyeit kihasználva támadták a szerbek állásait, illetve településeit. A szerb támadás hírére az ENSZ-katonák légitámogatást kértek, de nem kaptak, gyakorlatilag a szerb csapatok túszai lettek.

A szerbek a tehetetlen ENSZ-katonáktól nem zavartatva elkezdték a srebrenicai lakosság szétválasztását: a férfiakat - az alig tizenéves fiúktól, az idősebb aggastyánokig - külön csoportba terelték a nőktől és a gyerekektől, gyakran hozzátartozókat, családokat szakítva szét. A férfiak csoportja - köztük számos bosnyák harcossal - megpróbált elmenekülni a szerbek kezei közül.

A menekülési kísérlet során azonban a szerb katonák körbezárták a bocsnyák csoportot, és tüzet nyitottak rájuk: légvédelmi és nehézgépágyúkkal lőtték az embereket. Több százan vesztették életüket a rajtaütésben, a sérülteket pedig szisztematikusan leölték. Azokat, akik feladták magukat vagy elfogtak a menekülők közül, elhurcolták és később végezték ki.