Kutyákkal eredtek az indiai robbantók nyomába

2006.07.12. 8:44

Sok indiai nem mert vonatra szállni a keddi, több mint 180 halálos áldozatot követelő, mumbai robbantássorozat után. A sérültek száma meghaladja a 710-et. A rendőrség egyelőre nem tudja biztosan, ki áll a robbantások mögött, kutyákkal próbálnak a merénylők nyomára bukkanni, kedden este ugyanakkor már több rajtaütést végrehajtottak. A vasúttársaság kártérítést fizet az áldozatok családjának és átvállalja a sérültek kezelésének költségeit.

Az indiai rendőrség jelenleg is vizsgálja, hogy ki állhatott annak a keddi robbantássorozatnak a hátterében, amely a legfrissebb adatok szerint 183 emberrel végzett, 714-et pedig megsebesített - írja a BBC. Bár a mumbai rendőrfőnök kedden este közölte, a robbantások elkövetésének módja (több bomba közel egy időben) a kasmiri lázadókra vall, az indiai rendőrség jelenleg is nyomkövető kutyákkal járja a robbantások helyszíneit, hogy kézzelfogható bizonyítékot találjanak a robbantók személyét illetően.

A merénylet elkövetését eddig senki nem vállalta magára, az indiai belügyminiszter ugyanakkor még kedden közölte: a hírszerzésnek voltak információi arról, hogy bizonyos csoportok robbantásos akcióra készülnek, annak helyét és idejét azonban nem sikerült kideríteniük. Kedden este több rajtaütést is végrehajtottak Maharashtra államban, ahol Mumbai is fekszik.

Hét bomba robbant

Kedden fél hét körül, a legforgalmasabb időszakban, 11 percen belül hét robbanás rázta meg Mumbai (Bombay) vasútvonalait. Öt detonáció első osztályú vasúti kocsikban, kettő másik állomás-épületekben következett be. A rendőrség talált egy nyolcadik bombát is, amit hatástalanítottak.

Eddig összesen 127 áldozatot sikerült azonosítani. Sokan azonban jelenleg is a kórházakat járják hozzátartozóik után kutatva. A Vöröskereszt szerint mág szerdán reggel is találtak tetemeket a robbantások helyszínein. Az Indian Express című mumbai lap szerint a kórházakban nagyüzem van. Megállás nélkül műtenek az orvosok, sok sérültet többször is meg kell operálni.

Forrás: MTI

A BBC jelentése szerint a robbantásokat követő, esti káosz után az élet kezd visszatérni a normális kerékvágásba. A legtöbb vasútvonalon menetrend szerint közlekednek a járatok. Sok ingázó azonban inkább a közúti közlekedést választotta vonat helyett. Manmohan Singh indiai miniszterelnök mindenkit felszólított, hogy őrízze meg nyugalmát, ne higyjen a pletykáknak és végezze a dolgát.

Az indiai vasútügyi miniszter bejelentette, hogy az áldozatok családja 500 ezer rúpiát (kb. 2 millió forint) kártérítést kap, illetve munkát ígért a gyászolóknak. A vasúttársaság ezen kívül átvállalja a sérültek kezelésének költségét is - írja a BBC.

A 17 milliós város India gazdasági központja. Vasútvonalait naponta több millió ember használja ingázásra. A keddi merényletsorozat az elmúlt 13 év legvéresebb akciója volt. 1993-ben szintén robbantássorozat végzett 250 emberrel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK