Pénzgyűjtő botrány fenyegeti Blairt

2006.07.13. 15:45

Őrizetbe vette és kihallgatta a rendőrség Tony Blair brit miniszterelnök legközelebbi szövetségesét. Lord Levyt azzal gyanúsítják, hogy ő szervezte meg, hogy négy üzletember a Munkáspártnak adott nagy összegű kölcsönök fejében nemesi ranghoz juthasson.

Szerdán őrizetbe vették, kihallgatták, majd hazaengedték Lord Levyt, Tony Blair brit miniszterelnök pártjának fő támogatásgyűjtőjét. Lord Levyt - aki ártatlanságát hangoztatja - azért faggatták a rendőrök, mert felmerült, hogy a brit Munkáspárt vezetése pénzért cserébe adományozott nemesi rangokat.

Konkrétan négy üzletemberről van szó, akikről kiderült, hogy 4,5 millió fontnyi - a nyilvánosság elől eltitkolt - kölcsönt biztosítottak a pártnak a legutóbbi választási kampány előtt, és nem sokkal később főnemesi rangra terjesztették fel őket. Az ügyre egy független felügyelő szerv hívta fel a figyelmet, amelynek feltűnt az érintettek felterjesztése.

Az eddig adatok szerint az ügyletről magának Tony Blairnek is tudomása volt. Brit lapok szerint magát a kormányfőt is kihallgathatja a rendőrség az ügyben, ám ezt Blair hivatala cáfolta. A BBC elemzője szerint ugyanakkor az ügylet megszervezésével gyanúsított Levy és Blair sorsa összefonódott az ügyben. A konzervatívok szerint Blair jogosan aggódhat, hogy őt is beidézik a rendőrségre.

A nyomozás ugyanakkor nem áll meg a Munkáspártnál, amely összesen 14 millió fomtot kapott titokban kölcsön, a konzervatívoknak például 16 millió, a liberálisoknak pedig 850 ezer fontnyi kölcsönt adtak tehetős támogatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK