Börtönbüntetést kapott Lukasenko választási ellenfele

2006.07.13. 20:21

Öt és fél évi börtönbüntetésre ítélte egy minszki bíróság "garázdaság" címén csütörtökön Alekszandr Kozulin fehérorosz ellenzéki vezetőt, aki idén márciusban Alekszandr Lukasenko elnök egyik ellenfele volt az elnökválasztáson.

Kozulin volt az egyik ellenzéki jelölt az elnökválasztáson Alekszandr Milinkevics mellett. A hivatalos végeredmény szerint Lukasenko a szavazatok 83 százalékával győzött, Milinkevics 6,1, míg Kozulin 2,2 százalékot szerzett.

Az eredmények kihirdetése példátlan tiltakozásokat váltott ki Minszkben. Kozulin a választási csalások ellen tiltakozó megmozdulások élére állt. Egy, a rendfenntartó erők által szétvert tömegtüntetésen tartóztatták le, s garázdasággal és tömeges rendbontásra való uszítással vádolták. Pere egy héttel ezelőtt kezdődött Minszkben.

Kozulint és a sajtó képviselőit eltávolították a teremből, ahol a bíró felolvasta az ítéletet. Az újságírók egy félig nyitott ablakon át kívülről hallgathatták meg a verdiktet. Kozulin felesége közölte, hogy fellebbezést fognak benyújtani az ítélet ellen, bár kevés reményük van annak megváltoztatására "ebben az országban". De azért végig akarják vinni a megfelelő eljárásokat.