Először áll szóba a cseh államfő a kommunisták vezetőjével

2006.07.13. 22:59

A majdnem 17 évvel ezelőtti rendszerváltozás óta első ízben fogadta cseh köztársasági elnök hivatalos tárgyaláson a kommunista párt elnökét.

Václav Klaus államfő a választások után előállt belpolitikai patthelyzetből való kilábalás lehetőségét vitatta meg csütörtökön a parlamenti pártok vezetőivel, köztük Vojtech Filippel, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnökével.

Filip konstruktívnak nevezte a négyszemközti megbeszélést, amelynek létrejötte - mint mondta - a köztársasági elnök realizmusát tanúsítja. Hangoztatta, hogy pártja már többszörösen bebizonyította, hogy "reális politikai erő".

Klaus elődje, Václav Havel sohasem tárgyalt a kommunistákkal. Klaus viszont, aki részben a kommunista szavazatoknak is köszönheti megválasztását, már hivatalba lépése után jelezte, hogy változtatni kíván elődje gyakorlatán.

Václav Klaus 2003 májusában meghívta egy, az Európai Unióval foglalkozó vitára a kommunista párt akkori vezetőjét, Miroslav Grebeniceket, amiért akkor bírálatok is érték.