Nem nevezi ki Janukovicsot az ukrán elnök

2006.07.13. 17:49

Nem hajlandó kormányfővé kinevezni Janukovicsot az ukrán elnök, Viktor Juscsenko, mivel szerinte maga az oroszbarát koalíció is alkotmánysértő módon jött létre. Ez esetleg azt is jelentheti, hogy az elnök élni fog a parlament feloszlatásának jogával, és új választásokat ír ki.

Viktor Juscsenko ukrán elnök nem veszi fontolóra az oroszbarát koalíció kormányfői előterjesztését, mivel szerinte maga a koalíció is alkotmánysértő módon jött létre. "Az új koalíció tettei, beleértve minden előterjesztését, nem tekinthetők olyanoknak, amelyek tiszteletben tartják az alkotmány követelményeit" - írta az ukrán elnök a parlamenthez intézett levelében.

Ilyen körülmények között "nem áll módjában" fontolóra venni az oroszbarát "válságellenes koalíció" előterjesztését, amelyben Viktor Janukovicsot, a kelet-ukrajnai gyáriparosok érdekeit képviselő Régiók Pártjának vezetőjét jelölik kormányfőnek - közölte. Az elnök levele eddig a legvilágosabb jelzése annak, hogy esetleg élni fog a parlament feloszlatásának jogával, és új választásokat ír ki.

Janukovics volt Juscsenko fő riválisa a 2004-es elnökválasztáson, az ő kihirdetett győzelmének visszafordítása érdekében szervezték meg a Nyugat-barát erők a "narancsszínű forradalmat", amellyel el is érték az elnökválasztás második fordulójának megismétlését és Juscsenko elnöki székbe jutását.

Az államfő nem tért ki arra a törvényhozókhoz intézett levelében, hogy mit tart alkotmányellenesnek a koalíció létrehozásában, de egy közeli munkatársa szerint az elnök azt kifogásolja, ahogyan a szocialisták - akik hosszú időn át Juscsenko Mi Ukrajnánk Tömbjének koalíciós partnerei voltak - váratlanul, egyik napról a másikra átálltak a Régiók Pártja és a kommunisták szövetségéhez. Juscsenko állítólag arra hivatkozik, hogy a jogszabályok szerint egy koalíció elhagyásáról és egy másikhoz való csatlakozásról tíz nappal korábban tájékoztatni kell a partnereket, amit a szocialisták nem tettek meg.

A Régiók Pártja még bízik abban, hogy megnyerheti Juscsenko Mi Ukrajnánk tömbjét egy széles kormánykoalíció megalkotására, amelyből a nagy pártok közül lényegében csak Julija Timosenko volt kormányfő pártját zárnák ki. A Régiók Pártjának vezető tisztségviselői szerdán tárgyalásokat kezdtek erről a Mi Ukrajnánk vezetőivel az államfői hivatalban. Jevgenyij Kusnarjov, a párt elnökségének tagja hangoztatta egy csütörtöki nyilatkozatában, hogy a Régiók Pártja továbbra is "kész egy ésszerű kompromisszumra", egyetlen feltétele a Mi Ukrajnánkkal kötendő nagykoalíciós megállapodásnak, hogy Janukovics vehesse át a kormányfői posztot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK