Katyusákkal lőttek több észak-izraeli települést

2006.07.13. 8:15

Több észak-izraeli települést ért rakétatámadás csütörtökön délután, a becsapódásokban több tucat ember megsérült. A Közel-Keleten egyre súlyosabb válság fenyeget, miután az izraeli hadsereg éjszaka támadást intézett több tucat libanoni célpont ellen, csütörtökön pedig haditengerészeti blokád alá vonta egész Libanont. Az izraeli légierő a libanoni főváros, Bejrút repülőterét is lőtte, a légikikötőt le kellett zárni. Izrael Bejrút elleni támadásokat helyezett kilátásba.

Több rakétatámadást indítottak libanoni területről izraeli települések irányába csütörtökön délután. Szafedben 20 ember sérült meg, köztül kettő súlyosan, amikor katyusák csapódtak be a települések. Az észak-izraeli várost az 1990-es évek legeleje óta nem érte hasonló támadás. Karmielben és Hatzurba szintén katyusák csaptak be, de egy galileai falut is kilőttek Libanonból. A rakétatámadás feltehetően a csütörtök délelőtti izraeli előrenyomulásra és tengeri, illetve légi blokádra adott válasz volt.

Izrael csütörtök délelőtt vonta teljes haditengerészeti és légi blokád alá Libanont válaszul két katonája elrablására. Libanon egyetlen nemzetközi repülőterét, a bejrúti légikikötőt azután kellett lezárni, hogy izraeli gépek csütörtökön lebombázták mindhárom kifutópályáját. Délelőtt pedig izraeli hadihajók hatoltak be a libanoni vizekre, hogy elzárják a hajóforgalomtól a kikötőket.

Izraeli katonai források szerint a tengeri blokád elkerülhetetlen, mert csak így akadályozható meg "a terroristák és fegyverek" beáramlása - írja a CNN. A repülőtér használhatatlanná tételét pedig azzal indokolták, hogy a légikikötő a katonák elrablásáért felelős szélsőséges gerillaszervezet, a Hezbollah ellenőrzése alatt áll, és a repülőtéren keresztül jut utánpótláshoz a csoport. A repülőtér Bejrút egyetlen nemzetközi légikikötője. Az izraeli bombázás után az ide érkező gépeket Ciprusra irányították. A BBC helyszíni tudósítója szerint évtizedek óta nem volt példa arra, hogy az izraeli hadsereg a bejrúti repülőteret támadja.

Bejrút egyes részeinek kiürítését akarja Izrael

A Haaretz szerint kora délután az izraeli hadsereg támadásokat helyezett kilátásba Bejrút egyes lakott negyedei ellen is. Az MTI izraeli hírekre hivatkozva azt írja, Izrael felszólította Libanont, hogy költöztesse át biztonságos helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője lakik, mert ez a Hezbollah fellegvára, ahol a szervezet székháza működik és fegyverraktárai vannak.

Az izraeli hadsereg az után mért csapást libanoni célpontokra, hogy a Hezbollah a szerdai határvillongások során foglyul ejtett két izraeli katonát. Elengedésükért cserében izraeli börtönökben raboskodó libanoniak, palesztinok és arabok szabadon bocsátását követeli a síita gerillaszervezet. Az izraeli vezetés visszautasította a Hezbollah követelését. Gideon Meir izraeli külügyi tisztviselő kijelentette: "Elvárjuk, hogy visszaszolgáltassák katonáinkat biztonságban, sértetlenül és azonnal, bármiféle késlekedés nélkül - nem tárgyalunk."

A repülőtér mellett egyéb bejrúti célpontokat is támadott Izrael. Kilőtték többek között a Hezbollah televíziós csatornájának székházát. A tévéadásban jelentették be szerdán az izraeli katonák elrablását is, amit utcai ünnepléssel köszöntöttek a Hezbollah követői. A gerillák vezetője, Haszan Naszrallah kijelentette: a katonák elrablása "természetes, kizárólagos és magától értetődő jogunk volt", ami az izraeli börtönben fogva tartott libanoniak kiszabadítását szolgálta.

Az izraeli-libanoni határszakaszon is újabb villongások voltak éjszaka és reggel. A Hezbollah ismét rakétákkal támadott észak-izraeli településeket, izraeli jelentések szerint egy ember meghalt az akcióban. A dél-libanoni területekre betörő izraeli egységek és a Hezbollah fegyveresei közti összecsapásokban 27 civil, köztül 10 gyerek halt meg. Az izraeli légierő hidakat, utakat is bombázott éjszaka. A BBC szerint a Hezbollah közel 40 állását és kiképzőbázisát támadta, a CNN ugyanakkor úgy tudja, hogy több mint 100 akciót hajtottak végre az izraeli katonák libanoni célpontok ellen.

Az izraeli hadsereg egyik tábornoka kilátásba helyezte, hogy ismét elfoglalják azt az ütközőzónát, amelyet 1978-2000 között tartott megszállás alatt Izrael Libanon déli részén. "Ha a katonákat nem küldik haza, akkor visszaforgatjuk Libanon órájának mutatóit 20 évvel" - fogalmazott Dan Halutz tábornok.

Még nem háború

Fotó: MTI
Utakat is lőttek

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök  szerdán "háborús cselekménynek" minősítette az izraeli katonák elrablását, és fájdalmas válaszcsapással fenyegette meg a Hezbollahot, illetve Libanont, mivel északi szomszédját tekinti felelősnek a gerillák akciójáért. Az izraeli vezérkari főnök ugyanakkor csütörtökön már úgy fogalmazott: bár a helyzet "súlyos krízis, még nem háború".

A libanoni kormány tagadta a túszejtésben játszott állítólagos felelősségét. Fuad Siniora libanoni miniszterelnök szerint nem tudtak az akcióról. Emile Lahud libanoni államfő ugyanakkor szerda este támogatásáról biztosította a Hezbollah Izrael elleni harcát és úgy vélte, hogy az izraeli politika a közel-keleti stabilitást veszélyezteti. A Libanon elleni izraeli "agressziók" nem félemlítik meg a libanoniakat, hanem erősítik egységüket és szolidaritásukat" - idézte az MTI Lahudot.

A Hezbollah korábban is próbálkozott már túszejtéssel. 2000-ben három izraeli katonát fogtak el a csoport gerillái. Bár a három katona az akció közben meghalt, végül holttestüket is foglyokra cserélte a Hezbollah. A legutóbbi fogolycserét 2004-ben hajtotta végre a Hezbollah és Izrael. A szerdai túszejtést elítélte Kofi Annan ENSZ-főtitkár, az Egyesült Államok és az EU is.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK