Schwarzenegger is méltatta 1956-ot

2006.07.13. 14:57

Bátornak és lelkesítőnek nevezte az 1956-os magyar forradalmat Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó, aki ezzel csatlakozott az ötven évvel ezelőtti események előtt tisztelgő amerikai politikusokhoz.

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó is méltatta az 1956-os forradalmat a közelgő ötvenedik évforduló előtt. A szabadságharcosok álma ötven évvel a forradalom után megvalósult, Magyarország elfoglalta méltó helyét a független államok között - írta a kormányzó Eva Voisinnek, Magyarország San Franciscó-i tiszteletbeli konzuljának a washingtoni magyar nagykövetség tájékoztatása szerint.

Magyarország fontos szerepet játszik a nemzetközi porondon a NATO és az Európai Unió tagjaként, egyedülálló kultúrájával pedig a világ sokszínűségét gazdagítja - hansúlyozta az egykori filmszínész, hozzátéve, hogy a vasfüggöny lebontásában játszott szerepével Magyarország más országokat is segített abban, hogy részesülhessen az önállóság áldásaiból.

Korábban más amerikai politikusok is megemlékeztek az 1956-os eseményekről. Condoleezza Rice külügyminiszter is beszélt a forradalom fontosságáról, három hete pedig George Bush amerikai elnök ellátogatott Budapestre, hogy személyesen rója le tiszteletét 1956 előtt.

Többen ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy az Egyesült Államok ezt az alkalmat sem használta ki arra, hogy tisztázza ötven évvel ezelőtti vitatott szerepét. Legutóbb Charles Gati politológus Bush budapesti látogatása előtt írt cikket a Washington Postban arról, hogy szerinte lenne mit törlesztenie az amerikaiaknak, az Egyesült Államok ugyanis simán kihátrált a Szovjetunió ellen fellázadó magyar forradalom mögül, és fecsegve, de tétlenül nézte a bukást.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK