Csehország kiadott egy szicíliai maffiavezért

2006.07.14. 20:30

Csehország kiadott pénteken egy szicíliai maffiavezért Olaszországnak. A férfi 1986 óta volt szökésben, Észak-Csehországban álnéven kereskedelmi vállalkozást működtetett.

A most 45 éves Luigi Putrone a szicíliai Porto Empedocle helyi maffiavezére volt, számos maffiabűntett fűződik a nevéhez, köztük egy sor gyilkosság. Elrabolta és megölte egy "bűnbánó" (vallomást tevő) maffiózó fiát, majd savban feloldotta a holttestet, hogy eltüntesse a bűnjeleket. A 30 legveszedelmesebb bűnöző közt tartják számon Olaszországban. Távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték.

1986 óta szökésben volt. Valószínűleg 2000-től az észak-csehországi Ustí nad Labemben élt, ahol kereskedelmi vállalkozást működtetett Umberto Bonfiglio álnéven. Tavaly vették őrizetbe a cseh hatóságok.

Olaszország már a múlt szeptemberben kérte kiadatását, de az eljárás elhúzódott, s Pavel Nemec cseh igazságügyi miniszter csak június 21-én hozott olyan döntést, hogy a veszedelmes maffiózót ki kell adni Olaszországnak.

A prágai Pankrác börtönből a cseh főváros Ruzyne nemzetközi repülőterére vitték pénteken Putronét, és átadták olasz rendőröknek. Ők egy menetrend szerinti járattal magukkal vitték Olaszországba - közölte egy cseh rendőrségi szóvivő.