A Hezbollah lefegyverzése és katonái szabadon engedése esetén hajlandó Izrael tűzszünetet kötni Libanonnal. Pénteken újabb támadást intézett a bejrúti repülőtér ellen az izraeli légierő, de a harci gépek bombázták a Damaszkuszba vezető utat és a libanoni energiatartalékokat is. Az ENSZ Biztonsági Tanács megkezdte tárgyalását a libanoni helyzetről, de a tagok között csütörtökön teljes volt a megosztottság, így kétséges, hogy pontot tudnak-e tenni a libanoni válság végére.

A Hezbollah lefegyverzése, elrabolt katonái szabadon engedése és az ellene intézett rakétatámadások leállítása esetén hajlandó Izrael tűzszünetet kötni Libanonnal - jelentette be péntek délután Ehud Olmert izraeli kormányfő. A libanoni kormány csütörtökön délután, a harci cselekmények elharapódzása miatt kért tűzszünetet.

Kérdés, hogy Izrael feltételei teljesíthetők-e, hiszen az izraeli katonákat a radikális Hezbollah rabolta el és tartja fogva, amely eddig sem volt hajlandó engedményekre: csak akkor járulna hozzá a két túsz szabadon engedéséhez, ha cserében izraeli börtönökben raboskodó palesztinok, libanoniak és arabok kapnák vissza szabadságukat. Ráadásul korábban a libanoni kormány jelezte, hogy nincs elég hatalma a Hezbollah gerilláinak megfékezésére (amit egyébként az USA is alátámasztott), annak ellenére sem, hogy a kabinet egyik tagját a gerillaszervezet politikai szárnya adja.

Pénteken délután megkezdte tárgyalását a közel-keleti helyzetről az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. A BT ülését Libanon kezdeményezte, a Tanács tagjai várhatóan komoly vita elé néznek, hiszen az ideiglenes tagokkal kiegészülve 15 fős bizottság a Gázai övezetben zajló izraeli akció megítélése kapcsán is megosztott volt csütörtökön.

A gázai fellépést - ami több megfigyelő szerint is humanitárius katasztrófával fenyeget - az arab államok többsége és számos európai ország vezetési is elítélte, túlzónak nevezte. A BT ülésén azonban hiába szavazott 10 ország az Izraelt figyelmeztető határozat elfogadására, az állandó tag Egyesült Államok megvétózta a döntést (a fennmaradó négy ország tartózkodott).

A libanoni akciót is aránytalansága miatt bírálta több ország (például Oroszország és Franciaország is), és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is önmérsékletre szólította fel Izraelt, George W. Bush amerikai elnök azonban azt mondta, Izraelnek joga van megvédeni magát. Kétséges, hogy Libanon ügyében egyetértésre jut-e a BT.

Nem csitultak a fegyverek

Pénteken éjszaka fokozta a Libanonra nehezedő nyomást az izraeli hadsereg. Bejrút lakott negyedeit is bombázták. A libanoni főváros azon külső kerületeit érte támadás, ahol a Hezbollah radikális gerillaszervezet fegyverraktárai és központja találhatók. A bombázás egyes városrészek áramellátását is fenyegeti - írja a BBC. A lakosságot a támadások előtt szórólapokon figyelmeztették.

Az izraeli gépek lőtték a szíriai fővárosba, Damaszkuszba vezető utat, egy stadiont, illetve néhány üzemanyagraktárat és egy erőművet is. Kilőttek ezen kívül egy radarállomást, és támadták egy Szíria-barát palesztin csoport kiképzőtáborát is, amely a szíriai határtól mindössze 2 kilométerre fekszik. Pénteken újabb támadást intéztek a bejrúti repülőtér ellen, előbb a kifutókat, majd az egyik terminál épületét bombázták. Libanon egyetlen nemzetközi repülőtere a csütörtök reggeli támadások óta használhatatlan, a légikikötőt lezárták.

Libanont csütörtökön teljes légi és tengeri blokád alá vonta Izrael két katonájának elhurcolása miatt. Izrael szerint a katonákat a Hezbollah gerillái rabolták el, de a történtekért felelős a libanoni kormány is. A libanoni vezetés tagadta érintettségét.

Forrás: MTI

Libanoni oldalról eközben újabb rakétatámadások értek több észak-izraeli települést, több tucat katyusát lőttek ki, feltehetően a Hezbollah fegyveresei. Egy rakéta egy galileai falut talált el, egy légvédelmi üteg pedig egy izraeli harci helikoptert vett célba. Szafedben 10 ember megsérült egy katyusa becsapódása után. Meron városában egy izraeli asszony és egy négyéves gyermek vesztette életét, négyen megsebesültek.

A hangulat mind Izraelben, mind Libanonban egyre inkább kezd háborús jelleget ölteni. Az izraeli hadsereg például elrendelte, hogy a libanoni határtól 30 kilométerre fekvő Haifa lakói óvóhelyeken vészeljék át a konfliktust. A várost csütörtökön több rakéta is eltalálta, igaz, károkat egyik sem okozott. Eközben Libanonban a BBC szerint kígyózó sorokban várják az emberek, hogy élelmiszert és üzemanyagot vehessenek.

Az összecsapások szerdán reggel kezdődtek az izraeli-libanoni határon. Izraeli oldalról eddig 10 halottat jelentettek. Nyolc katona a határvillongásokban, míg két civil az izraeli településekre Libanonból kilőtt rakéták által végzett pusztításban vesztette életét. Libanoni oldalról már 60, többnyire civil áldozatot jelentettek.

A Hezbollah totális háborút indít

A libanoni síita Hezbollahh vezetője, Szajjid Haszan Naszrallah kilátásba helyezve, hogy a zsidó állam belső területeit is támadják majd. A politikus televíziós beszédében hangozatta: "...(Izrael) háborút akart kezdeni. Háborút indítunk ellene. Egy olyan nemzet ellen visel totális háborút (Izrael), amelynek meg van képessége, a tapasztalata és a bátorsága." Felhívta a figyelmet arra, hogy ég egy izraeli hadihajó Bejrút partjainál, s el fog süllyedni.