Irán vezetői úgy döntöttek, elutasítják az urándúsítás leállítását, amit a nagyhatalmak szabtak feltételül Teheránnak nukleáris együttműködésre tett javaslatukban - közölte egy magas rangú iráni tisztségviselő.

Csak urándúsítása leállítása nélkül hajlandó tárgyalni Irán a nagyhatalmakkal atomprogramjáról. "A nyugatiak javaslatában két előfeltétel szerepel: a nukleáris tevékenység felfüggesztése, illetve hogy válaszolni kell a (Nemzetközi Atomenergia-ügynökség) kormányzótanácsának kérdéseire" - mondta Abdolreza Rahmani-Fazli, a nukleáris ügyekben folytatott tárgyalásokat iráni részről vezető, Ali Laridzsáni helyettese.

Azóta, hogy június 6-án Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője átadta az iráni kormánynak az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország által kidolgozott javaslatokat, ez az első alkalom, hogy a tárgyalásokban részt vevő iráni tisztségviselők egyike világosan kijelenti: Teherán nem fogadja el az urándúsítás leállításának feltételét.

Irán januárban újította fel urándúsítási tevékenységét, amely érvelése szerint atomerőművi fűtőanyag előállítását célozza, de amely atomfegyver gyártását is szolgálhatja.

A nagyhatalmak úgy határoztak szerdán, hogy visszautalják az iráni atomprogram ügyét a BT elé, mivel Teherán nem felelt elég gyorsan az általuk előterjesztett javaslatcsomagra, amelyben politikai és gazdasági ösztönzőket kínáltak fel neki arra az esetre, ha felhagy az urándúsítással.