Vegyszerrel csináltak napsütést a G8-csúcsra

2006.07.16. 13:36

Szentpétervárott tanácskoznak a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország vezetői az energiabiztonságról, a járványokról, az oktatásról. Az izraeli-libanoni konfliktus ugyanakkor egyértelműen rányomta bélyegét a G8-as országcsoport szentpétervári hétvégi csúcstalálkozójára. A konferenciát megelőző napon a légierő három gépe szórta a vegyszereket Szentpétervár fölött, hogy száraz, napos legyen az idő.

A Nyolcak - a hét vezető ipari demokrácia és Oroszország- szentpétervári csúcstalálkozóján vasárnap elfogadott zárónyilatkozat három területet nevezett meg a találkozó legfontosabb témájának: az energiabiztonságot terén kifejezték elkötelezettségüket az "az átlátható, hatékony és verseny jellemezte globális energiapiacok mellett". A másik legfontosabb területként az oktatást jelölték meg, amely szerintük kulcsfontosságú eszköz ahhoz, hogy az országok növeljék versenyképességüket az egyre globálisabbá váló piacon. Míg a fertőző betegségek elleni küzdelemmel kapcsolatosan rögzítették, hogy igyekeznek több pénzt juttatni az AIDS, a tuberkulózis és malária ellen küzdő szervezeteknek és továbbra is céljuknak tekintik, hogy 2010-re a világon minden rászoruló hozzájusson a HIV/AIDS-kezeléshez.

Az atomenergia vonatkozásában nyíltan elismerték nézetkülönbségeiket. "Elismerjük, hogy a G8 tagjai különböző utakat követnek az energiabiztonság és a klímavédelmi célok elérésében" - áll az akcióterv nukleáris energiára vonatkozó részében. "Azok közülünk, akiknek az atomenergia biztonságos felhasználására és fejlesztésére irányuló terveik vannak vagy ilyen terveket fontolgatnak, úgy vélik, hogy ez a fejlesztés hozzá fog járulni a globális energia biztonsághoz és egyidejűleg csökkenteni fogja az ártalmas légszennyezést és kezelni a klímaváltozási kihívást" - fejtegették a Nyolcak vezetői.

Ugyanakkor Németország különállására utalt az a mondat, amely szerint a G8 tagjai "elkötelezettek a nukleáris energia biztonságos használatával összefüggő kockázatok további csökkentése mellett" - mutatott rá a Reuters német diplomatákra hivatkozva. Németország megerősítette, hogy a jövő évtized elejéig jelentősen csökkenti atomenergia-kapacitását. Az atomenergia nem gerjeszt üvegházgázokat, s ennyiben nem károsítja a Föld légkörét. Ezzel szemben megoldatlan a veszélyes nukleáris hulladékok tárolása, az atomerőművek terrortámadásoknak vannak kitéve, s fennáll az atomfegyverek terjedésének fenyegetése is.

Vasárnap délután jelentették be: a Nyolcak - a nem WTO-tag Oroszország kivételével - egy hónapon belül az alapvető kérdésekben egyezséget akarnak elérni a világkereskedelem további liberalizálásáról folyó tárgyalásokon. Az Egyesült Államok állítólag kemény tárgyalások után adta belegyezését az eljáráshoz. A dohai "fejlesztési" forduló az agrárszubvenciók körüli vita miatt jutott zsákutcába, főként az Európai Unió és az Egyesült Államok miatt. A G8 vezetőihez hétfőn Brazília, Kína és India állam- és kormányfői is csatlakoznak Szentpéterváron. Ők elérhetik, hogy a fejlődő és feltörekvő államokat tömörítő G20 is elfogadja a határidőt. Ha ez sikerül, akkor hétfőn este Genfben elkezdődhetnek a tárgyalások.

Előző
Következő